Balbharti Maharashtra State Board Class 9 Maths Solutions covers the Practice Set 1.3 Algebra 9th Class Maths Part 1 Answers Solutions Chapter 1 Sets.
9th Standard Maths 1 Practice Set 1.3 Chapter 1 Sets Textbook Answers Maharashtra Board
Class 9 Maths Part 1 Practice Set 1.3 Chapter 1 Sets Questions With Answers Maharashtra Board
   Question 1.
   
   If A = {a, b, c, d, e}, B = {c, d, e, f}, C = {b, d}, D = {a, e}, then which of the following statements are true and which are false?
   
   i. C ⊆ 3
   
   ii. A ⊆ D
   
   iii. D ⊆ B
   
   iv. D ⊆ A
   
   V. B ⊆ A
   
   vi. C ⊆ A
   
   Ans:
   
   i. C = {b, d}, B = {c, d, e ,f}
   
   C ⊆ B
   
   False
   
   Since, all the elements of C are not present in B.
  
   ii. A = {a, b, c, d, e}, D = {a, e}
   
   A ⊆ D
   
   False
   
   Since, all the elements of A are not present in D.
  
   iii. D = {a, e}, B = {c, d, e, f}
   
   D ⊆ B
   
   False
   
   Since, all the elements of D are not present in B.
  
   iv. D = {a, e}, A = {a, b, c, d, e}
   
   D ⊆ A
   
   True
   
   Since, all the elements of D are present in A.
  
   v. B = {c, d, e, f}, A = {a, b, c, d, e}
   
   B ⊆ A
   
   False
   
   Since, all the elements of B are not present in A.
  
   vi. C = {b, d}, A= {a, b, c, d, e}
   
   C ⊆A
   
   True
   
   Since, all the elements of C are present in A.
  
   Question 2.
   
   Take the set of natural numbers from 1 to 20 as universal set and show set X and Y using Venn diagram. [2 Marks each]
   
   i. X= {x |x ∈ N, and 7 < x < 15}
   
   ii. Y = { y | y ∈ N, y is a prime number from 1 to 20}
   
   Answer:
   
   i. U = {1, 2, 3, 4, …….., 18, 19, 20}
   
   x = {x | x ∈ N, and 7 < x < 15}
   
   ∴ x = {8, 9, 10, 11, 12, 13, 14}
   
    
  
   ii. U = {1, 2, 3, 4, …… ,18, 19, 20}
   
   Y = { y | y ∈ N, y is a prime number from 1 to 20}
   
   ∴ Y = {2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19}
   
    
  
   Question 3.
   
   U = {1, 2, 3, 7, 8, 9, 10, 11, 12} P = {1, 3, 7,10}, then
   
   i. show the sets U, P and P’ by Venn diagram.
   
   ii. Verify (P’)’ = P
   
   Solution:
   
   i. Here, U = {1,2, 3, 7, 8,9, 10, 11, 12} P = {1, 3, 7, 10}
   
   ∴ P’ = {2, 8, 9, 11, 12}
   
    
  
   II. Here, U = {1, 2, 3, 7, 8, 9, 10, 11, 12}
   
   P = {1, 3, 7, 10} ….(i)
   
   ∴ P’= {2, 8, 9, 11, 12}
   
   Also, (P’)’ = {1,3,7, 10} …(ii)
   
   ∴ (P’)’ = P … [From (i) and (ii)]
  
   Question 4.
   
   A = {1, 3, 2, 7}, then write any three subsets of A.
   
   Solution:
   
   Three subsets of A:
   
   i. B = {3}
   
   ii. C = {2, 1}
   
   iii. D= {1, 2, 7}
   
   [Note: The above problem has many solutions. Students may write solutions other than the ones given]
  
   Question 5.
   
   i. Write the subset relation between the sets.
   
   P is the set of all residents in Pune.
   
   M is the set of all residents in Madhya Pradesh.
   
   I is the set of all residents in Indore.
   
   B is the set of all residents in India.
   
   H is the set of all residents in Maharashtra.
  
   ii. Which set can be the universal set for above sets ?
   
   Solution:
   
   i.
   
   a. The residents of Pune are residents of India.
   
   ∴ P ⊆ B
   
   b. The residents of Pune are residents of Maharashtra.
   
   ∴ P ⊆ H
   
   c. The residents of Madhya Pradesh are residents of India.
   
   ∴ M ⊆ B
   
   d. The residents of Indore are residents of India.
   
   ∴ I ⊆ B
   
   e. The residents of Indore are residents of Madhya Pradesh.
   
   ∴ I ⊆ M
   
   f. The residents of Maharashtra are residents of India.
   
   ∴ H ⊆B
  
   ii. The residents of Pune, Madhya Pradesh, Indore and Maharashtra are all residents of India.
   
   ∴ B can be the Universal set for the above sets.
  
   Question 6.
   
   Which set of numbers could be the universal set for the sets given below?
   
   i. A = set of multiples of 5,
   
   B = set of multiples of 7,
   
   C = set of multiples of 12
  
   ii. P = set of integers which are multiples of 4.
   
   T = set of all even square numbers.
   
   Answer:
   
   i. A = set of multiples of 5
   
   ∴ A = {5, 10, 15, …}
   
   B = set of multiples of 7
   
   ∴ B = {7, 14, 21,…}
   
   C = set of multiples of 12
   
   ∴ C = {12, 24, 36, …}
   
   Now, set of natural numbers, whole numbers, integers, rational numbers are as follows:
   
   N = {1, 2, 3, …}, W = {0, 1, 2, 3, …}
   
   I = {…,-3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, …}
   
   Q = { \(\frac { p }{ q }\) | p,q ∈ I,q ≠ 0}
   
   Since, set A, B and C are the subsets of sets N, W , I and Q.
   
   ∴ For set A, B and C we can take any one of the set from N, W, I or Q as universal set.
  
   ii. P = set of integers which are multiples of 4.
   
   P = {4, 8, 12,…}
   
   T = set of all even square numbers T = {2
   
    2
   
   , 4
   
    2
   
   , 6
   
    2
   
   , …]
   
   Since, set P and T are the subsets of sets N, W, I and Q.
   
   ∴ For set P and T we can take any one of the set from N, W, I or Q as universal set.
  
   Question 7.
   
   Let all the students of a class form a Universal set. Let set A be the students who secure 50% or more marks in Maths. Then write the complement of set A.
   
   Answer:
   
   Here, U = all the students of a class.
   
   A = Students who secured 50% or more marks in Maths.
   
   ∴ A’= Students who secured less than 50% marks in Maths.
  
   Question 1.
   
   If A = {1, 3, 4, 7, 8}, then write all possible subsets of A.
   
   i. e. P = {1, 3}, T = {4, 7, 8}, V = {1, 4, 8}, S = {1, 4, 7, 8}
   
   In this way many subsets can be written. Write five more subsets of set A. (Textbook pg. no, 8)
   
   Answer:
   
   B = { },
   
   E = {4},
   
   C = {1, 4},
   
   D = {3, 4, 7},
   
   F = {3, 4, 7,8}
  
   Question 2.
   
   Some sets are given below.
   
   A ={…,-4, -2, 0, 2, 4, 6,…}
   
   B = {1, 2, 3,…}
   
   C = {…,-12, -6, 0, 6, 12, 18, }
   
   D = {…, -8, -4, 0, 4, 8,…}
   
   I = {…,-3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4, }
   
   Discuss and decide which of the following statements are true.
   
   a. A is a subset of sets B, C and D.
   
   b. B is a subset of all the sets which are given above. (Textbook pg. no. 9)
   
   Solution:
   
   a. All elements of set A are not present in set B, C and D.
   
   ∴ A ⊆ B,
   
   ∴ A ⊆ C,
   
   ∴ A ⊆ D
   
   ∴ Statement (a) is false.
  
   b. All elements of set B are not present in set A, C and D.
   
   ∴ B ⊆ A,
   
   ∴ B ⊆ C,
   
   ∴ B ⊆ D
   
   ∴ Statement (b) is false.
  
   Question 3.
   
   Suppose U = {1, 3, 9, 11, 13, 18, 19}, and B = {3, 9, 11, 13}. Find (B’)’ and draw the inference. (Textbook pg. no. 10)
   
    
   
   Solution:
   
   U = {1, 3, 9, 11, 13, 18, 19},
   
   B= {3, 9, 11, 13} ….(i)
   
   ∴ B’= {1, 18, 19}
   
   (B’)’= {3, 9, 11, 13} ….(ii)
   
   ∴ (B’)’ = B … [From (i) and (ii)]
   
   ∴ Complement of a complement is the given set itself.