Balbharti Maharashtra State Board Class 9 Maths Solutions covers the Practice Set 3.1 Algebra 9th Class Maths Part 1 Answers Solutions Chapter 3 Polynomials.
9th Standard Maths 1 Practice Set 3.1 Chapter 3 Polynomials Textbook Answers Maharashtra Board
Class 9 Maths Part 1 Practice Set 3.1 Chapter 3 Polynomials Questions With Answers Maharashtra Board
   Question 1.
   
   State whether the given algebraic expressions are polynomials? Justify.
   
   i. y + \(\frac { 1 }{ y }\)
   
   ii. 2 – 5√x
   
   iii. x
   
    2
   
   + 7x + 9
   
   iv. 2m
   
    -2
   
   + 7m – 5
   
   v. 10
   
   Answer:
   
   i. No, because power of v in the term 5√x is -1 (negative number).
   
   ii. No, because the power of x in the term 5√x is
   
   i. e. 0.5 (decimal number).
   
   iii. Yes. All the coefficients are real numbers. Also, the power of each term is a whole number.
   
   iv. No, because the power of m in the term 2m
   
    -2
   
   is -2 (negative number).
   
   v. Yes, because 10 is a constant polynomial.
  
   Question 2.
   
   Write the coefficient of m
   
    3
   
   in each of the given polynomial.
   
   i. m
   
    3
   
   
   ii. \(\sqrt [ -3 ]{ 2 }\) + m – √3m
   
    3
   
   
   iii. \(\sqrt [ -2 ]{ 3 }\)m
   
    3
   
   + 5m
   
    2
   
   – 7m -1
   
   Answer:
   
   i. 1
   
   ii. -√3
   
   iii. – \(\frac { 2 }{ 3 }\)
  
   Question 3.
   
   Write the polynomial in x using the given information. [1 Mark each]
   
   i. Monomial with degree 7
   
   ii. Binomial with degree 35
   
   iii. Trinomial with degree 8
   
   Answer:
   
   i. 5x
   
    7
   
   
   ii. x
   
    35
   
   – 1
   
   iii. 3x
   
    8
   
   + 2x
   
    6
   
   + x
   
    5
   
  
   Question 4.
   
   Write the degree of the given polynomials.
   
   i. √5
   
   ii. x°
   
   iii. x
   
    2
   
   
   iv. √2m
   
    10
   
   – 7
   
   v. 2p – √7
   
   vi. 7y – y
   
    3
   
   + y
   
    5
   
   
   vii. xyz +xy-z
   
   viii. m
   
    3
   
   n
   
    7
   
   – 3m
   
    5
   
   n + mn
   
   Answer:
   
   i. √5 = √5 x°
   
   ∴ Degree of the polynomial = 0
  
   ii. x°
   
   ∴Degree of the polynomial = 0
  
   iii. x
   
    2
   
   
   ∴Degree of the polynomial = 2
  
   iv. √2m
   
    10
   
   – 7
   
   Here, the highest power of m is 10.
   
   ∴Degree of the polynomial = 10
  
   v. 2p – √7
   
   Here, the highest power of p is 1.
   
   ∴ Degree of the polynomial = 1
  
   vi. 7y – y
   
    3
   
   + y
   
    5
   
   
   Here, the highest power of y is 5.
   
   ∴Degree of the polynomial = 5
  
   vii. xyz + xy – z
   
   Here, the sum of the powers of x, y and z in the term xyz is 1 + 1 + 1= 3,
   
   which is the highest sum of powers in the given polynomial.
   
   ∴Degree of the polynomial = 3
  
   viii. m
   
    3
   
   n
   
    7
   
   – 3m
   
    5
   
   n + mn
   
   Here, the sum of the powers of m and n in the term m
   
    3
   
   n
   
    7
   
   is 3 + 7 = 10,
   
   which is the highest sum of powers in the given polynomial.
   
   ∴ Degree of the polynomial = 10
  
   Question 5.
   
   Classify the following polynomials as linear, quadratic and cubic polynomial. [2 Marks]
   
   i. 2x
   
    2
   
   + 3x +1
   
   ii. 5p
   
   iii. √2 – \(\frac { 1 }{ 2 }\)
   
   iv. m
   
    3
   
   + 7m
   
    2
   
   + \(\sqrt [ 5 ]{ 2 }\)m – √7
   
   v. a
   
    2
   
   
   vi. 3r
   
    3
   
   
   Answer:
   
   Linear polynomials: ii, iii
   
   Quadratic polynomials: i, v
   
   Cubic polynomials: iv, vi
  
   Question 6.
   
   Write the following polynomials in standard form.
   
   i. m
   
    3
   
   + 3 + 5m
   
   ii. – 7y + y
   
    5
   
   + 3y
   
    3
   
   – \(\frac { 1 }{ 2 }\)+ 2y
   
    4
   
   – y
   
    2
   
   
   Answer:
   
   i. m
   
    3
   
   + 5m + 3
   
   ii. y
   
    5
   
   + 2y
   
    4
   
   + 3y
   
    3
   
   – y
   
    2
   
   – 7y – \(\frac { 1 }{ 2 }\)
  
   Question 7.
   
   Write the following polynomials in coefficient form.
   
   i. x
   
    3
   
   – 2
   
   ii. 5y
   
   iii. 2m
   
    4
   
   – 3m
   
    2
   
   + 7
   
   iv. – \(\frac { 2 }{ 3 }\)
   
   Answer:
   
   i. x
   
    3
   
   – 2 = x
   
    3
   
   + 0x
   
    2
   
   + 0x – 2
   
   ∴ Coefficient form of the given polynomial = (1, 0, 0, -2)
  
   ii. 5y = 5y + 0
   
   ∴Coefficient form of the given polynomial = (5,0)
  
   iii. 2m
   
    4
   
   – 3m
   
    2
   
   + 7
   
   = 2m
   
    4
   
   + Om
   
    3
   
   – 3m
   
    2
   
   + 0m + 7
   
   ∴ Coefficient form of the given polynomial = (2, 0, -3, 0, 7)
  
   iv. – \(\frac { 2 }{ 3 }\)
   
   ∴Coefficient form of the given polynomial = (- \(\frac { 2 }{ 3 }\))
  
   Question 8.
   
   Write the polynomials in index form.
   
   i. (1, 2, 3)
   
   ii. (5, 0, 0, 0 ,-1)
   
   iii. (-2, 2, -2, 2)
   
   Answer:
   
   i. Number of coefficients = 3
   
   ∴ Degree = 3 – 1 = 2
   
   ∴ Taking x as variable, the index form is x
   
    2
   
   + 2x + 3
  
   ii. Number of coefficients = 5
   
   ∴ Degree = 5 – 1=4
   
   ∴ Taking x as variable, the index form is 5x
   
    4
   
   + 0x
   
    3
   
   + 0x
   
    2
   
   + 0x – 1
  
   iii. Number of coefficients = 4
   
   ∴Degree = 4 – 1 = 3
   
   ∴Taking x as variable, the index form is -2x
   
    3
   
   + 2x
   
    2
   
   – 2x + 2
  
   Question 9.
   
   Write the appropriate polynomials in the boxes.
   
    
   
   Answer:
   
   i. Quadratic polynomial: x
   
    2
   
   ; 2x
   
    2
   
   + 5x + 10; 3x
   
    2
   
   + 5x
   
   ii. Cubic polynomial: x
   
    3
   
   + x
   
    2
   
   + x + 5; x
   
    3
   
   + 9
   
   iii. Linear polynomial: x + 7
   
   iv. Binomial: x + 7; x
   
    3
   
   + 9; 3x
   
    2
   
   + 5x
   
   v. Trinomial: 2x
   
    2
   
   + 5x + 10
   
   vi. Monomial: x
   
    2
   
  
   Question 1.
   
   Write an example of a monomial, a binomial and a trinomial having variable x and degree 5. ( Textbook pg. no. 3)
   
   Answer:
   
   Monomial: x
   
    5
   
   
   Binomial: x
   
    5
   
   + x
   
   Trinomial: 2x
   
    5
   
   – x
   
    2
   
   + 5
  
   Question 2.
   
   Give example of a binomial in two variables having degree 5. (Textbook pg. no. 38)
   
   Answer:
   
   x
   
    3
   
   y
   
    2
   
   + xy