Balbharti Maharashtra State Board Class 9 Maths Solutions covers the Practice Set 3.5 Algebra 9th Class Maths Part 1 Answers Solutions Chapter 3 Polynomials.
9th Standard Maths 1 Practice Set 3.5 Chapter 3 Polynomials Textbook Answers Maharashtra Board
Class 9 Maths Part 1 Practice Set 3.5 Chapter 3 Polynomials Questions With Answers Maharashtra Board
   Question 1.
   
   Find the value of the polynomial 2x – 2x
   
    3
   
   + 7 using given values for x.
   
   i. x = 3
   
   ii. x = -1
   
   iii. x = 0
   
   Solution:
   
   i. p(x) = 2x – 2x
   
    3
   
   + 7
   
   Put x = 3 in the given polynomial.
   
   ∴ p(3) = 2(3) – 2(3)
   
    3
   
   + 7
   
   = 6 – 2 x 27 + 7
   
   = 6 – 54 + 7
   
   ∴ P(3) = – 41
  
   ii. p(x) = 2x – 2x
   
    3
   
   + 7
   
   Put x = -1 in the given polynomial.
   
   ∴ p(- 1) = 2(- 1) – 2(-1)
   
    3
   
   + 7
   
   = – 2 – 2(-1) + 7
   
   = -2 + 2 + 7
   
   ∴ p(-1) = 7
  
   iii. p(x) = 2x – 2x
   
    3
   
   + 7
   
   Put x = 0 in the given polynomial.
   
   ∴ p(0) = 2(0) – 2(0)
   
    3
   
   + 7
   
   = 0 – 0 + 7
   
   ∴ P(0) = 7
  
   Question 2.
   
   For each of the following polynomial, find p(1), p(0) and p(- 2).
   
   i. p(x) = x
   
    3
   
   
   ii. p(y) = y
   
    2
   
   – 2y + 5
   
   ii. p(y) = x
   
    4
   
   – 2x
   
    2
   
   + x
   
   Solution:
   
   i. p(x) = x
   
    3
   
   
   ∴ p(1) = 1
   
    3
   
   = 1
   
   p(x) = x
   
    3
   
   
   ∴ p(0) = 0
   
    3
   
   = 0
   
   p(x) = x
   
    3
   
   
   ∴ p(-2) = (-2)
   
    3
   
   = -8
  
   ii. p(y) = y
   
    2
   
   – 2y + 5
   
   ∴ p(1) = 1
   
    2
   
   – 2(1) + 5
   
   = 1 – 2 + 5
   
   ∴ P(1) = 4
   
   p(y) = y
   
    2
   
   – 2y + 5
   
   ∴ p(0) = 0
   
    2
   
   – 2(0) + 5
   
   = 0 – 0 + 5
   
   ∴ p(0) = 5
   
   p(y) = y
   
    2
   
   – 2y + 5
   
   ∴ p(- 2) = (- 2)
   
    2
   
   – 2(- 2) + 5
   
   = 4 + 4 + 5
   
   ∴ p(-2) = 13
  
   iii. p(x) = x
   
    4
   
   – 2x
   
    2
   
   – x
   
   ∴ p(1) = (1)
   
    4
   
   – 2(1)
   
    2
   
   – 1
   
   = 1 – 2 – 1
   
   ∴ p(1) = -2
   
   ∴ p(x) = x
   
    4
   
   – 2x
   
    2
   
   – x
   
   ∴ p(0) = (0)
   
    4
   
   – 2(0)
   
    2
   
   – 0
   
   = 0 – 0 – 0
   
   ∴ p(0) = 0
   
   p(x) = x
   
    4
   
   – 2x
   
    2
   
   – x
   
   ∴ p(-2) = (-2)
   
    4
   
   – 2(-2)
   
    2
   
   – (-2)
   
   = 16 – 2(4) + 2
   
   = 16 – 8 + 2
   
   ∴ p(-2) = 10
  
   Question 3.
   
   If the value of the polynomial m
   
    3
   
   + 2m + a is 12 for m = 2, then find the value of a.
   
   Solution:
   
   p(m) = m
   
    3
   
   + 2m + a
   
   ∴ p(2) = (2)
   
    3
   
   + 2(2) + a
   
   ∴ 12 = 8 + 4 + a … [∵ p(2)= 12]
   
   ∴ 12 = 12 + a
   
   ∴ a = 12 – 12
   
   ∴ a = 0
  
   Question 4.
   
   For the polynomial mx
   
    2
   
   – 2x + 3 if p(-1) = 7, then find m.
   
   Solution:
   
   p(x) = mx
   
    2
   
   – 2x + 3
   
   ∴ p(- 1) = m (- 1)
   
    2
   
   – 2(- 1) + 3
   
   ∴ 7 = m(1) + 2 + 3 …[∵ p(-1) = 7]
   
   ∴ 7 = m + 5
   
   ∴ m = 7 – 5
   
   ∴ m = 2
  
   Question 5.
   
   Divide the first polynomial by the second polynomial and find the remainder using remainder theorem.
   
   i. (x
   
    2
   
   – 1x + 9); (x + 1)
   
   ii. (2x
   
    3
   
   – 2x
   
    2
   
   + ax – a); (x – a)
   
   iii. (54m
   
    3
   
   + 18m
   
    2
   
   – 27m + 5); (m – 3)
   
   Solution:
   
   i. p(x) = x
   
    2
   
   – 7x + 9
   
   Divisor = x + 1
   
   ∴ take x = – 1
   
   ∴ By remainder theorem,
   
   ∴ Remainder =p(-1)
   
   p(x) = x
   
    2
   
   – 7x + 9
   
   ∴ p(-1) = (- 1)
   
    2
   
   – 7(- 1) + 9
   
   = 1 + 7 + 9
   
   ∴ Remainder =17
  
   ii. p(x) = 2x
   
    3
   
   – 2x
   
    2
   
   + ax – a
   
   Divisor = x – a
   
   ∴ take x = a
   
   By remainder theorem,
   
   Remainder = p(a)
   
   p(x) = 2x
   
    3
   
   – 2x
   
    2
   
   + ax – a
   
   ∴ p(a) = 2a
   
    3
   
   – 2a
   
    2
   
   + a(a) – a
   
   = 2a
   
    3
   
   – 2a
   
    2
   
   + a
   
    2
   
   – a
   
   ∴ Remainder = 2a
   
    3
   
   – a
   
    2
   
   – a
  
   iii. p(m) = 54m
   
    3
   
   + 18m
   
    2
   
   – 27m + 5
   
   Divisor = m – 3
   
   ∴ take m = 3
   
   ∴ By remainder theorem,
   
   Remainder = p(3)
   
   p(m) = 54m
   
    3
   
   + 18m
   
    2
   
   – 27m + 5
   
   ∴ p(3) = 54(3)
   
    3
   
   +18(3)
   
    2
   
   – 27(3) + 5
   
   = 54(27) + 18(9) – 81 + 5
   
   = 1458 + 162 – 81 + 5
   
   ∴ Remainder = 1544
  
   Question 6.
   
   If the polynomial y
   
    3
   
   – 5y
   
    2
   
   + 7y + m is divided by y + 2 and the remainder is 50, then find the value of m.
   
   Solution:
   
   p(y) = y
   
    3
   
   – 5y
   
    2
   
   + 7y + m
   
   Divisor = y + 2
   
   ∴ take y = – 2
   
   ∴ By remainder theorem,
   
   Remainder = p(- 2) = 50
   
   P(y) = y
   
    3
   
   – 5y
   
    2
   
   + 7y + m
   
   ∴ P(-2) = (- 2)
   
    3
   
   – 5(- 2)
   
    2
   
   + 7(- 2) + m
   
   ∴ 50 = -8 – 5(4) – 14 + m
   
   ∴ 50 = -8 – 20 – 14 + m
   
   ∴ 50 = – 42 + m
   
   ∴ m = 50 + 42
   
   ∴ m = 92
  
   Question 7.
   
   Use factor theorem to determine whether x + 3 is a factor of x
   
    2
   
   + 2x – 3 or not.
   
   Solution:
   
   p(x) = x
   
    2
   
   + 2x – 3
   
   Divisor = x + 3
   
   ∴ take x = – 3
   
   ∴ Remainder = p(-3)
   
   p(x) = x
   
    2
   
   + 2x – 3
   
   ∴ p(-3) = (-3)
   
    2
   
   + 2(- 3) – 3
   
   = 9 – 6 – 3
   
   ∴ p(-3) = 0
   
   ∴ By factor theorem, x + 3 is a factor of x
   
    2
   
   + 2x – 3.
  
   Question 8.
   
   If (x – 2) is a factor of x
   
    3
   
   – mx
   
    2
   
   + 10x – 20, then find the value of m.
   
   Solution:
   
   p(x) = x
   
    3
   
   – mx
   
    2
   
   + 10x – 20 x – 2 is a factor of x3 – mx2 + lOx – 20.
   
   ∴By factor theorem,
   
   Remainder = p(2) = 0
   
   p(x) = x
   
    3
   
   – mx
   
    2
   
   + 10x – 20
   
   ∴ p(2) = (2)
   
    3
   
   – m(2)
   
    2
   
   + 10(2) – 20
   
   ∴ 0 = 8 – 4m + 20 – 20
   
   ∴ 0 = 8 – 4m
   
   ∴ 4m = 8
   
   ∴ m = 2
  
   Question 9.
   
   By using factor theorem in the following examples, determine whether q(x) is a factor of p(x) or not.
   
   i. p(x) = x
   
    3
   
   – x
   
    2
   
   – x -1 ; q(x) = x – 1
   
   ii. p(x) = 2x
   
    3
   
   – x
   
    2
   
   – 45 ; q(x) = x – 3
   
   Solution:
   
   i. p(x) = x
   
    3
   
   – x
   
    2
   
   – x – 1
   
   Divisor = q(x) = x – 1
   
   ∴ take x = 1
   
   Remainder = p(1)
   
   p(x) = x
   
    3
   
   – x
   
    2
   
   – x – 1
   
   ∴ P(1) = (1)
   
    3
   
   – (1)
   
    2
   
   – 1 – 1
   
   = 1 – 1 – 1 – 1
   
   = -2 ≠ 0
   
   ∴ By factor theorem, x – 1 is not a factor of x
   
    3
   
   – x
   
    2
   
   – x – 1.
  
   ii. p(x) = 2x
   
    3
   
   – x – 45
   
   Divisor = q(x) = x – 3
   
   take x = 3
   
   Remainder = p(3)
   
   p(x) = 2x
   
    3
   
   – x
   
    2
   
   – 45
   
   P(3) = 2(3)
   
    3
   
   – (3)
   
    2
   
   – 45
   
   = 2(27) – 9 – 45
   
   = 54 – 9 – 45
   
   = 0
   
   ∴ By factor theorem, x – 3 is a factor of 2x
   
    3
   
   – x
   
    2
   
   – 45.
  
   Question 10.
   
   If (x
   
    31
   
   + 31) is divided by (x + 1), then find the remainder.
   
   Solution:
   
   p(x) = x
   
    31
   
   + 31
   
   Divisor = x + 1
   
   ∴ take x = – 1
   
   ∴ By remainder theorem,
   
   Remainder = p(-1)
   
   p(x) =x
   
    31
   
   + 31 …
   
   ∴ p(-1) = (-1)
   
    31
   
   + 31
   
   = -1 + 31 = 30
   
   ∴ Remainder = 30
  
   Question 11.
   
   Show that m – 1 is a factor of m
   
    21
   
   – 1 and m
   
    22
   
   – 1. [3 Marks]
   
   Solution:
   
   i. p(m) = m
   
    21
   
   – 1
   
   Divisor = m – 1
   
   ∴ take m = 1
   
   Remainder = p(1)
   
   p(m) = m
   
    21
   
   – 1
   
   ∴ P(1) = 1
   
    21
   
   – 1 = 1 – 1 = 0
   
   ∴ By factor theorem, m -1 is a factor of m
   
    21
   
   -1.
  
   ii. p(m) = m
   
    22
   
   – 1
   
   Divisor = m – 1
   
   ∴ take m = 1
   
   Remainder = p(1)
   
   p(m) = m
   
    22
   
   – 1
   
   ∴ P(1) = 1
   
    22
   
   – 1 = 1 – 1 = 0
   
   ∴ By factor theorem, m -1 is a factor of m
   
    22
   
   – 1.
  
   Question 12.
   
   If x – 2 and x – \(\frac { 1 }{ 2 }\) both are the factors of the polynomial nx
   
    2
   
   – 5x + m, then show that m = n = 2.
   
   Solution:
   
   p(x) = nx
   
    2
   
   – 5x + m
   
   (x – 2) is a factor of nx
   
    2
   
   – 5x + m.
   
   ∴ By factor theorem,
   
   P(2) = 0
   
   ∴ p(x) = nx
   
    2
   
   – 5x + m
   
   ∴ p(2) = n(2)
   
    2
   
   – 5(2) + m
   
   ∴ 0 = n(4) – 10 + m
   
   ∴ 4n – 10 + m = 0 …(i)
   
   Also, ( x = \(\frac { 1 }{ 2 }\) ) is a factor of nx
   
    2
   
   – 5x + m.
   
   ∴ By factor theorem,
   
   p(\(\frac { 1 }{ 2 }\)) = 0
   
   p(x) = nx
   
    2
   
   – 5x + m
   
   ∴ p(\(\frac { 1 }{ 2 }\)) = n(\(\frac { 1 }{ 2 }\))
   
    2
   
   – 5\(\frac { 1 }{ 2 }\) + m
   
   0 = \(\frac { n }{ 4 }\) – \(\frac { 5 }{ 2 }\) + m
   
   ∴ 0 = n- 10 +4m … [Multiplying both sides by 4]
   
   ∴ n = 10 – 4m ……(ii)
   
   Substituting n = 10 – 4m in equation (i),
   
   4(10 – 4m) – 10 + m = 0
   
   ∴ 40 – 16m – 10 + m = 0
   
   ∴ -15m+ 30 = 0
   
   ∴ -15m = -30
   
   ∴ m = 2
   
   Substituting m = 2 in equation (ii),
   
   n = 10 – 4(2)
   
   = 10 – 8
   
   ∴ n = 2
   
   ∴ m = n = 2
  
   Question 13.
   
   i. If p(x) = 2 + 5x, then find the value of p(2) + p(- 2) – p(1).
   
   Solution:
   
   p(x) = 2 + 5x
   
   ∴ P(2) = 2 + 5(2)
   
   = 2 + 10
   
   = 12
   
   p(x) = 2 + 5x
   
   P(- 2) = 2 + 5(- 2)
   
   = 2 – 10 = – 8
   
   p(x) = 2 + 5x
   
   P(1) = 2 + 5(1)
   
   = 2 + 5 = 7
   
   ∴ P(2) + P(- 2) – p(1) = 12 + (- 8) – 7
   
   ∴ P(2) + p(- 2) – p(1) = – 3
  
   ii. If p(x) = 2x
   
    2
   
   – 5√3 x + 5, then find the value of p(5√3 ).
   
   Solution:
   
   p(x) = 2x
   
    2
   
   – 5√3 x + 5
   
   ∴ p(5√3) = 2(5√3)
   
    2
   
   – 5√3 (5√3 ) + 5
   
   = 2 (25 x 3) – 25 x 3 + 5
   
   = 150-75 + 5
   
   ∴ p( 5√3 ) = 80
  
   Question 1.
   
   1. Divide p(x) = 3x
   
    2
   
   + x + 7 by x + 2. Find the remainder.
   
   2. Find the value of p(x) = 3x
   
    2
   
   + x + 7 when x = – 2.
   
   3. See whether remainder obtained by division is same as the value of p(-2). Take one more example and verify. (Textbook pg. no. 50)
   
   Solution:
   
    
   
   ∴ Remainder = 17
  
   2. p(x) = 3x
   
    2
   
   + x + 7
   
   Substituting x = – 2, we get
   
   p(-2) = 3(2)
   
    2
   
   + (-2) + 7
   
   = 12 – 2 + 7
   
   ∴ p(-2) = 17
  
3. Yes, remainder = p(-2)
   Another Example:
   
   If the polynomial t
   
    3
   
   – 3t
   
    2
   
   + kt + 50 is divided by (t – 3), the remainder is 62. Find the value of k.
   
   Solution:
   
   When given polynomial is divided by (t – 3) the remainder is 62. It means the value of the polynomial when t = 3 is 62.
   
   p(t) = t
   
    3
   
   – 3t
   
    3
   
   + kt + 50
   
   By remainder theorem,
   
   Remainder = p(3) = 33 – 3
   
    2
   
   + k x 3 + 50
   
   = 27 – 3 x 9 + 3k + 50
   
   = 27 – 27 + 3k + 50
   
   = 3k + 50
   
   But remainder is 62.
   
   ∴ 3k + 50 = 62
   
   ∴ 3k = 62 – 50
   
   ∴ 3k = 12
   
   ∴ k = 4
  
   Question 2.
   
   Verify that (x – 1) is a factor of the polynomial x
   
    3
   
   + 4x – 5. (Textbook pg. no. 51)
   
   Solution:
   
   Here, p(x) = x
   
    3
   
   + 4x – 5
   
   Substituting x = 1 in p(x), we get
   
   p(1) = (1)
   
    3
   
   + 4(1) – 5
   
   = 1 + 4 – 5
   
   P(1) = 0
   
   ∴ By remainder theorem,
   
   Remainder = 0
   
   ∴ (x -1) is the factor of x
   
    3
   
   + 4x – 5.