Balbharti Maharashtra State Board Class 9 Maths Solutions covers the Practice Set 5.1 Algebra 9th Class Maths Part 1 Answers Solutions Chapter 5 Linear Equations in Two Variables.
9th Standard Maths 1 Practice Set 5.1 Chapter 5 Linear Equations in Two Variables Textbook Answers Maharashtra Board
Class 9 Maths Part 1 Practice Set 5.1 Chapter 5 Linear Equations in Two Variables Questions With Answers Maharashtra Board
   Question 1.
   
   By using variables x and y form any five linear equations in two variables.
   
   Answer:
   
   The general form of a linear equation in two variables x and y is ax + by + c = 0,
   
   where a, b, c are real numbers and a ≠ 0, b ≠ 0.
   
   Five linear equations in two variables are as follows:
   
   i. 3x + 4y – 12 = 0
   
   ii. 3x – 4y + 12 = 0
   
   iii. 5x + 5y – 6 = 0
   
   iv. 7x + 12y – 11 = 0
   
   v. x – y + 5 = 0
  
   Question 2.
   
   Write five solutions of the equation x + y = 1.
   
   Answer:
   
   i. x = 1, y = 6
   
   ii. x = -1, y = 8
   
   iii. x = 5, y = 2
   
   iv. x = 0, y = 7
   
   v. x = 10, y = -3
  
   Question 3.
   
   Solve the following sets of simultaneous equations.
   
   i. x + y = 4 ; 2x – 5y = 1
   
   ii. 2x + y = 5 ; 3x – y = 5
   
   iii. 3x – 5y = 16; x – 3y= 8
   
   iv. 2y – x = 0; 10x + 15y = 105
   
   v. 2x + 3y + 4 = 0; x – 5y = 11
   
   vi. 2x – 7y = 7; 3x + y = 22
   
   Solution:
   
   i. Substitution Method:
   
   x + y = 4
   
   ∴ x = 4 – y …(i)
   
   2x – 5y = 1 ……(ii)
   
   Substituting x = 4 – y in equation (ii),
   
   2(4 – y) – 5y = 1
   
   ∴ 8 – 2y – 5y = 1
   
   ∴ 8 – 7y = 1
   
   ∴ 8 – 1 = 7y
   
   ∴ 7 = 7y
   
   ∴ y = \(\frac { 7 }{ 7 }\)
   
   ∴ y = 1
   
   Substituting y = 1 in equation (i),
   
   x = 4 – 1 = 3
   
   ∴ (3,1) is the solution of the given equations.
  
   Alternate method:
   
   Elimination Method:
   
   x + y = 4 …(i)
   
   2x – 5y = 1 ……(ii)
   
   Multiplying equation (i) by 5,
   
   5x + 5y = 20 … (iii)
   
   Adding equations (ii) and (iii),
   
   2x – 5y = 1
   
   + 5x + 5y = 20
   
   7 = 21
   
   ∴ x = \(\frac { 21 }{ 7 }\)
   
   ∴ x = 3
   
   Substituting x = 3 in equation (i),
   
   3 + y = 4
   
   ∴ y = 4 – 3 = 1
   
   (3,1) is the solution of the given equations.
  
   ii. 2x + y = 5 …(i)
   
   3x – y = 5 …(ii)
   
   Adding equations (i) and (ii),
   
   2x + y = 5
   
   + 3x – y = 5
   
   5x = 10
   
   ∴ x = \(\frac { 10 }{ 5 }\)
   
   ∴ x = 2
   
   Substituting x = 2 in equation (i),
   
   2(2) + y = 5
   
   4 + y = 5
   
   ∴ y = 5 – 4 = 1
   
   ∴ (2, 1) is the solution of the given equations.
  
   iii. 3x – 5y = 16 …(i)
   
   x – 3y = 8
   
   ∴x = 8 + 3y …..(ii)
   
   Substituting x = 8 + 3y in equation (i),
   
   3(8 + 3y) – 5y = 16
   
   24 + 9y- 5y = 16
   
   ∴4y= 16 – 24
   
   ∴ 4y = -8
   
   ∴ y = \(\frac { -8 }{ 4 }\)
   
   y = -2
   
   Substituting y = -2 in equation (ii),
   
   x = 8 + 3 (-2)
   
   ∴ x = 8 – 6 = 2
   
   ∴ (2, -2) is the solution of the given equations.
  
   iv. 2y – x = 0
   
   ∴ x = 2y …(i)
   
   10x + 15y = 105 …(ii)
   
   Substituting x = 2y in equation (ii),
   
   10(2y) + 15y = 105
   
   ∴ 20y + 15y = 105
   
   ∴ 35y = 105
   
   ∴ y = \(\frac { 105 }{ 35 }\)
   
   ∴ y = 3
   
   Substituting y = 3 in equation (i),
   
   x = 2y
   
   ∴ x = 2(3) = 6
   
   ∴ (6, 3) is the solution of the given equations.
  
   v. 2x + 3y + 4 = 0 …(i)
   
   x – 5y = 11
   
   ∴x = 11 + 5y …(ii)
   
   Substituting x = 11 + 5y in equation (i),
   
   2(11 +5y) + 3y + 4 = 0
   
   ∴ 22 + 10y + 3y + 4 = 0
   
   ∴ 13y + 26 = 0
   
   ∴ 13y = -26
   
   ∴y = \(\frac { -26 }{ 13 }\)
   
   ∴ y = -2
   
   Substituting y = -2 in equation (ii),
   
   x = 11 + 5y
   
   ∴ x = 11 + 5(-2)
   
   ∴ x = 11 – 10 = 1
   
   ∴ (1, -2) is the solution of the given equations.
  
   vi. 2x – 7y = 7 …(i)
   
   3x + y = 22
   
   ∴ y = 22 – 3x ……(ii)
   
   Substituting y = 22 – 3x in equation (i),
   
   2x – 7(22 – 3x) = 7
   
   ∴ 2x – 154 + 21x = 7
   
   ∴ 23x = 7 + 154
   
   ∴ 23x = 161
   
   ∴ x = \(\frac { 161 }{ 23 }\)
   
   ∴ x = 7
   
   Substituting x = 7 in equation (ii),
   
   y = 22 – 3x
   
   ∴ y = 22 – 3(7)
   
   ∴ 7 = 22 -21= 1
   
   ∴ (7, 1) is the solution of the given equations.
  
   Question 1.
   
   Solve the following equations. (Textbook pg. no. 80)
   
   i. m + 3 = 5
   
   ii. 3y + 8 = 22
   
   iii. \(\frac { x }{ 3 }\) = 2
   
   iv. 2p = p + \(\frac { 4 }{ 9 }\)
   
   Solution:
   
   i. m + 3 = 5
   
   m = 5 – 3
   
   ∴m = 2
  
   ii. 3y + 8 = 22
   
   ∴ 3y = 22 – 8
   
   ∴ 3y = 14
   
   ∴ y = \(\frac { 14 }{ 9 }\)
  
   iii. \(\frac { x }{ 3 }\) = 2
   
   ∴ x = 2 × 3
   
   ∴ x = 6
  
   iv. 2p = p + \(\frac { 4 }{ 9 }\)
   
   ∴ 2p – p = \(\frac { 4 }{ 9 }\)
   
   ∴ p = \(\frac { 4 }{ 9 }\)
  
   Question 2.
   
   Which number should be added to 5 to obtain 14? (Textbook pg. no. 80)
   
   Solution:
   
   x + 5 = 14
   
   ∴ x = 14 – 5
   
   x = 9
   
   ∴ 9 + 5 = 14
  
   Question 3.
   
   Which number should be subtracted from 8 to obtain 2? (Textbook pg. no. 80)
   
   Solution:
   
   8 – y = 2
   
   ∴ y = 8 – 2
   
   ∴ y = 6
   
   ∴ 8 – 6 = 2
  
   Question 4.
   
   x + y = 5 and 2x + 2y= 10 are two equations in two variables. Find live different solutions of x + y = 5, verify whether same solutions satisfy the equation 2x + 2y = 10 also. Observe both equations. Find the condition where two equations in two variables have all solutions in common. (Textbook pg. no. 82)
   
   Solution:
   
   Five solutions of x + y = 5 are given below:
   
   (1,4), (2, 3), (3, 2), (4,1), (0, 5)
   
   The above solutions also satisfy the equation 2x + 2y = 10.
   
   ∴ x + y = 5 …[Dividing both sides by 2]
   
   ∴ If the two equations are the same, then the two equations in two variables have all solutions common.
  
   Question 5.
   
   3x – 4y – 15 = 0 and y + x + 2 = 0. Can these equations be solved by eliminating x ? Is the solution same? (Textbook pg. no. 84)
   
   Solution:
   
   3x – 4y – 15 = 0
   
   ∴ 3x – 4y = 15 …(i)
   
   y + x + 2 = 0
   
   ∴ x + y = -2 ……(ii)
   
   Multiplying equation (ii) by 3,
   
   3x + 3y = -6 …(iii)
   
   Subtracting equation (iii) from (i),
   
    
   
   ∴ y = -3
   
   Substituting y = -3 in equation (ii),
   
   ∴ x – 3 = -2
   
   ∴ x = – 2 + 3
   
   ∴ x = 1
   
   ∴ (x, y) = ( 1, -3)
   
   Yes, the given equations can be solved by eliminating x. Also, the solution will remain the same.