Functions Class 11 Commerce Maths 1 Chapter 2 Miscellaneous Exercise 2 Answers Maharashtra Board
Balbharati Maharashtra State Board 11th Commerce Maths Solution Book Pdf Chapter 2 Functions Miscellaneous Exercise 2 Questions and Answers.
Std 11 Maths 1 Miscellaneous Exercise 2 Solutions Commerce Maths
   Question 1.
   
   Which of the following relations are functions? If it is a function determine its domain and range.
   
   (i) {(2, 1), (4, 2), (6, 3), (8, 4), (10, 5) (12, 6), (14, 7)}
   
   (ii) {(0, 0), (1, 1), (1, -1), (4, 2), (4, -2), (9, 3), (9, -3), (16, 4), (16, -4)}
   
   (iii) {(1, 1), (3, 1), (5, 2)}
   
   Solution:
   
   (i) {(2, 1), (4, 2), (6, 3), (8, 4), (10, 5) (12, 6), (14, 7)}
   
    
   
   Every element of set A has been assigned a unique element in set B.
   
   ∴ Given relation is a function.
   
   Domain = {2, 4, 6, 8, 10, 12, 14},
   
   Range = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7}
  
   (ii) {(0, 0), (1, 1), (1, -1), (4, 2), (4, -2), (9, 3), (9, -3), (16, 4), (16, -4)}
   
   ∴ (1, 1), (1, -1) ∈ the relation
   
   ∴ Given relation is not a function.
   
   As element 1 of the domain has not been assigned a unique element of co-domain.
  
   (iii) {(1, 1), (3, 1), (5, 2)}
   
    
   
   Every element of set A has been assigned a unique element in set B.
   
   ∴ Given relation is a function.
   
   Domain = {1, 3, 5}, Range = {1, 2}
  
    
  
   Question 2.
   
   A function f: R → R defined by f(x) = \(\frac{3 x}{5}\) + 2, x ∈ R. Show that f is one-one and onto. Hence, find f
   
    -1
   
   .
   
   Solution:
   
   f: R → R defined by f(x) = \(\frac{3 x}{5}\) + 2
   
   First we have to prove that f is one-one function for that we have to prove if
   
   f(x
   
    1
   
   ) = f(x
   
    2
   
   ) then x
   
    1
   
   = x
   
    2
   
   
   Here f(x) = \(\frac{3 x}{5}\) + 2
   
   Let f(x
   
    1
   
   ) = f(x
   
    2
   
   )
   
   ∴ \(\frac{3 x_{1}}{5}+2=\frac{3 x_{2}}{5}+2\)
   
   ∴ \(\frac{3 x_{1}}{5}=\frac{3 x_{2}}{5}\)
   
   ∴ x
   
    1
   
   = x
   
    2
   
   
   ∴ f is a one-one function.
   
   Now, we have to prove that f is an onto function.
   
   Let y ∈ R be such that
   
   y = f(x)
   
   ∴ y = \(\frac{3 x}{5}\) + 2
   
   ∴ y – 2 = \(\frac{3 x}{5}\)
   
   ∴ x = \(\frac{5(y-2)}{3}\) ∈ R
   
   ∴ for any y ∈ co-domain R, there exist an element x = \(\frac{5(y-2)}{3}\) ∈ domain R such that f(x) = y
   
   ∴ f is an onto function.
   
   ∴ f is one-one onto function.
   
   ∴ f
   
    -1
   
   exists.
   
   ∴ \(\mathrm{f}^{-1}(y)=\frac{5(y-2)}{3}\)
   
   ∴ \(f^{-1}(x)=\frac{5(x-2)}{3}\)
  
   Question 3.
   
   A function f is defined as follows:
   
   f(x) = 4x + 5, for -4 ≤ x < 0. Find the values of f(-1), f(-2), f(0), if they exist.
   
   Solution:
   
   f(x) = 4x + 5, -4 ≤ x < 0
   
   f(-1) = 4(-1) + 5 = -4 + 5 = 1
   
   f(-2) = 4(-2) + 5 = -8 + 5 = -3
   
   x = 0 ∉ domain of f
   
   ∴ f(0) does not exist.
  
    
  
   Question 4.
   
   A function f is defined as follows:
   
   f(x) = 5 – x for 0 ≤ x ≤ 4. Find the value of x such that f(x) = 3.
   
   Solution:
   
   f(x) = 5 – x
   
   f(x) = 3
   
   ∴ 5 – x = 3
   
   ∴ x = 5 – 3 = 2
  
   Question 5.
   
   If f(x) = 3x
   
    2
   
   – 5x + 7, find f(x – 1).
   
   Solution:
   
   f(x) = 3x
   
    2
   
   – 5x + 7
   
   ∴ f(x – 1) = 3(x – 1)
   
    2
   
   – 5(x – 1) + 7
   
   = 3(x
   
    2
   
   – 2x + 1) – 5(x – 1) + 7
   
   = 3x
   
    2
   
   – 6x + 3 – 5x + 5 + 7
   
   = 3x
   
    2
   
   – 11x + 15
  
   Question 6.
   
   If f(x) = 3x + a and f(1) = 7, find a and f(4).
   
   Solution:
   
   f(x) = 3x + a,
   
   f(1) = 7
   
   ∴ 3(1) + a = 7
   
   ∴ a = 7 – 3 = 4
   
   ∴ f(x) = 3x + 4
   
   ∴ f(4) = 3(4) + 4
   
   = 12 + 4
   
   = 16
  
   Question 7.
   
   If f(x) = ax
   
    2
   
   + bx + 2 and f(1) = 3, f(4) = 42, find a and b.
   
   Solution:
   
   f(x) = ax
   
    2
   
   + bx + 2
   
   f(1) = 3
   
   ∴ a(1)
   
    2
   
   + b(1) + 2 = 3
   
   ∴ a + b = 1 …….(i)
   
   f(4) = 42
   
   ∴ a(4)
   
    2
   
   + b(4) + 2 = 42
   
   ∴ 16a + 4b = 40
   
   Dividing by 4, we get
   
   4a + b = 10 ……….(ii)
   
   Solving (i) and (ii), we get
   
   a = 3, b = -2
  
    
  
   Question 8.
   
   If f(x) = \(\frac{2 x-1}{5 x-2}, x \neq \frac{2}{5}\), verify whether (fof)(x) = x
   
   Solution:
   
   (fof)(x) = f(f(x))
   
    
  
   Question 9.
   
   If f(x) = \(\frac{x+3}{4 x-5}\), g(x) = \(\frac{3+5 x}{4 x-1}\), then verify that (fog)(x) = x.
   
   Solution:
   
   