Measures of Dispersion Class 11 Commerce Maths 2 Chapter 2 Miscellaneous Exercise 2 Answers Maharashtra Board
Balbharati Maharashtra State Board 11th Commerce Maths Solution Book Pdf Chapter 2 Measures of Dispersion Miscellaneous Exercise 2 Questions and Answers.
Std 11 Maths 2 Miscellaneous Exercise 2 Solutions Commerce Maths
   Question 1.
   
   Find the range for the following data.
   
   116, 124, 164, 150, 149, 114, 195, 128, 138, 203, 144
   
   Solution:
   
   Here, largest value (L) = 203, smallest value (S) = 114
   
   ∴ Range = L – S
   
   = 203 – 114
   
   = 89
  
   Question 2.
   
   Given below the frequency distribution of weekly w ages of 400 workers. Find the range.
   
    
   
   Solution:
   
   Here, largest value (L) = 40, smallest value (S) = 10
   
   ∴ Range = L – S
   
   = 40 – 10
   
   = 30
  
    
  
   Question 3.
   
   Find the range of the following data.
   
    
   
   Solution:
   
   Here, upper limit of the highest class (L) = 175, lower limit of the lowest class (S) = 115
   
   ∴ Range = L – S
   
   = 175 – 115
   
   = 60
  
   Question 4.
   
   The city traffic police issued challans for not observing the traffic rules:
   
    
   
   Find Q.D.
   
   Solution:
   
   The given data can be arranged in ascending order as follows:
   
   24, 36, 40, 58, 62, 80
   
   Here, n = 6
   
   Q
   
    1
   
   = value of \(\left(\frac{n+1}{4}\right)^{\text {th }}\) observation
   
   = value of \(\left(\frac{6+1}{4}\right)^{\text {th }}\) observation
   
   = value of (1.75)th observation
   
   = value of 1st observation + 0.75(value of 2nd observation – value of 1st observation)
   
   = 24 + 0.75(36 – 24)
   
   = 24 + 0.75(12)
   
   = 24 + 9
   
   ∴ Q
   
    1
   
   = 33
   
   Q
   
    3
   
   = value of 3\(\left(\frac{n+1}{4}\right)^{\text {th }}\) observation
   
   = value of 3\(\left(\frac{6+1}{4}\right)^{\text {th }}\) observation
   
   = value of (3 × 1.75)th observation
   
   = value of (5.25)th observation
   
   = value of 5th observation + 0.25(value of 6th observation – value of 5th observation)
   
   = 62 + 0.25(80 – 62)
   
   = 62 + 0.25(18)
   
   = 62 + 4.5
   
   = 66.5
   
   ∴ Q.D. = \(\frac{Q_{3}-Q_{1}}{2}=\frac{66.5-33}{2}=\frac{33.5}{2}\) = 16.75
  
    
  
   Question 5.
   
   Calculate Q.D. from the following data.
   
    
   
   Solution:
   
   We construct the less than cumulative frequency table as follows:
   
    
   
   Here, N = 35
   
   Q
   
    1
   
   class = class containing \(\left(\frac{N}{4}\right)^{\text {th }}\) observation
   
   ∴ \(\frac{\mathrm{N}}{4}=\frac{35}{4}\) = 8.75
   
   Cumulative frequency which is just greater than (or equal to) 8.75 is 15.
   
   ∴ Q
   
    1
   
   lies in the class 20-30.
   
   ∴ L = 20, c.f. = 8, f = 7, h = 10
   
    
  
   Question 6.
   
   Calculate the appropriate measure of dispersion for the following data.
   
    
   
   Solution:
   
   Since open-ended classes are given, the appropriate measure of dispersion that we can compute is the quartile deviation.
   
   We construct the less than cumulative frequency table as follows:
   
    
   
   Here N = 250
   
   Q
   
    1
   
   class class containing \(\left(\frac{N}{4}\right)^{t h}\) observation
   
   ∴ \(\frac{\mathrm{N}}{4}=\frac{250}{4}\) = 62.5
   
   Cumulative frequency which is just greater than (or equal to) 62.5 is 65.
   
   ∴ Q
   
    1
   
   lies in the class 35-40.
   
   ∴ L = 35, c.f. = 15, f = 50, h = 5
   
    
   
   The cumulative frequency which is just greater than (or equal to) 187.5 is 190.
   
   ∴ Q
   
    3
   
   lies in the class 45-50.
   
   ∴ L = 45, c.f. = 150, f = 40, h = 5
   
    
  
   Question 7.
   
   Calculate Q.D. of the following data.
   
    
   
   Solution:
   
   We construct the less than cumulative frequency table as follows:
   
    
   
   Here, N = 120
   
   Q
   
    1
   
   class = class containing \(\left(\frac{\mathrm{N}}{4}\right)^{\mathrm{th}}\) observation
   
   ∴ \(\frac{\mathrm{N}}{4}=\frac{120}{4}\) = 30
   
   Cumulative frequency which is just greater than (or equal to) 30 is 35.
   
   ∴ Q
   
    1
   
   lies in the class 4-6.
   
   ∴ L = 4, c.f. = 15, f = 20, h = 2
   
    
   
   Cumulative frequency which is just greater than (or equal to) 90 is 90.
   
   ∴ Q
   
    3
   
   lies in the class 10-12.
   
   ∴ L = 10, c.f. = 72, f = 18, h = 2
   
    
  
   Question 8.
   
   Find variance and S.D. for the following set of numbers.
   
   25, 21, 23, 29, 27, 22, 28, 23, 27, 25 (Given √6.6 = 2.57)
   
   Solution:
   
   We prepare the following table for the calculation of variance and S.D.:
   
    
  
    
  
   Question 9.
   
   Following data gives no. of goals scored by a team in 90 matches.
   
    
   
   Compute the variance and standard deviation for the above data.
   
   Solution:
   
   We prepare the following table for the calculation of variance and S.D:
   
    
  
   Question 10.
   
   Compute the arithmetic mean and S.D. and C.V. (Given √296 = 17.20)
   
    
   
   Solution:
   
   We prepare the following table for calculation of arithmetic mean and S.D.:
   
    
  
   Question 11.
   
   The mean and S.D. of 200 items are found to be 60 and 20 respectively. At the time of calculation, two items were wrongly taken as 3 and 67 instead of 13 and 17. Find the correct mean and variance.
   
   Solution:
   
   Here, n = 200, \(\bar{x}\) = Mean = 60, S.D. = 20
   
   Wrongly taken items are 3 and 67.
   
   Correct items are 13 and 17.
   
   Now, \(\bar{x}\) = 60
   
    
   
   Correct value of \(\sum_{i=1}^{n} x_{i}=\sum_{i=1}^{n} x_{i}\) (sum of wrongly taken items) + (sum of correct items)
   
   = 12000 – (3 + 67) + (13 + 17)
   
   = 12000 – 70 + 30
   
   = 11960
   
   Correct value of mean = \(\frac{1}{n}\) × correct value of \(\sum_{i=1}^{n} x_{i}\)
   
   = \(\frac{1}{200}\) × 11960
   
   = 59.8
   
   Now, S.D. = 20
   
   Variance = (S.D.)
   
    2
   
   = 20
   
    2
   
   
   ∴ Variance = 400
   
   ∴ \(\frac{1}{\mathrm{n}} \sum_{\mathrm{i}=1}^{\mathrm{n}} x_{\mathrm{i}}^{2}-(\bar{x})^{2}=400\)
   
    
   
   Correct value of \(\sum_{i=1}^{n} x_{i}^{2}\)
   
   = \(\sum_{i=1}^{n} x_{i}^{2}\) – (Sum of squares of wrongly taken items) + (Sum of squares of correct items)
   
   = 800000 – (3
   
    2
   
   + 67
   
    2
   
   ) + (13
   
    2
   
   + 17
   
    2
   
   )
   
   = 800000 – (9 + 4489) + (169 + 289)
   
   = 800000 – 4498 + 458
   
   = 795960
   
   ∴ Correct value of Variance = (\(\frac{1}{n}\) × \(\sum_{i=1}^{n} x_{i}^{2}\)) – (correct value of \(\bar{x}\))
   
    2
   
   
   = \(\frac{1}{200}\) × 795960 – (59.8)
   
    2
   
   
   = 3979.8 – 3576.04
   
   = 403.76
   
   ∴ The correct mean is 59.8 and correct variance is 403.76.
  
    
  
   Question 12.
   
   The mean and S.D. of a group of 48 observations are 40 and 8 respectively. If two more observations 60 and 65 are added to the set, find the mean and S.D. of 50 items.
   
   Solution:
   
    
  
   Question 13.
   
   The mean height of 200 students is 65 inches. The mean heights of boys and girls are 70 inches and 62 inches respectively and the standard deviations are 8 and 10 respectively. Find the number of boys and combined S.D.
   
   Solution:
   
   Let n
   
    1
   
   and n
   
    2
   
   be the number of boys and girls respectively.
   
   Let n = 200, \(\bar{x}_{\mathrm{c}}\) = 65, \(\bar{x}_{1}\) = 70, \(\bar{x}_{1}\) = 62, σ
   
    1
   
   = 8, σ
   
    2
   
   = 10
   
   Here, n
   
    1
   
   + n
   
    2
   
   = n
   
   ∴ n
   
    1
   
   + n
   
    2
   
   = 200 …….(i)
   
   Combined mean is given by
   
    
   
   ∴ 70n
   
    1
   
   + 62n
   
    2
   
   = 13000
   
   ∴ 35n
   
    1
   
   + 31n
   
    2
   
   = 6500 ……..(ii)
   
   Solving (i) and (ii), we get
   
   n
   
    1
   
   = 75, n
   
    2
   
   = 125
   
   Combined standard deviation is given by,
   
    
  
   Question 14.
   
   From the following data available for 5 pairs of observations of two variables x and y, obtain the combined S.D. for all 10 observations,
   
   where \(\sum_{i=1}^{n} x_{i}=30, \sum_{i=1}^{n} y_{i}=40, \sum_{i=1}^{n} x_{i}^{2}=225, \sum_{i=1}^{n} y_{i}^{2}=340\)
   
   Solution:
   
    
   
    
  
   Question 15.
   
   The mean and standard deviations of two brands of watches are given below:
   
    
   
   Calculate the coefficient of variation of the two brands and interpret the results.
   
   Solution:
   
    
   
   Since C.V. (I) > C.V. (II)
   
   ∴ the brand I is more variable.
  
    
  
   Question 16.
   
   Calculate the coefficient of variation for the data given below. [Given √3.3 = 1.8166]
   
    
   
   Solution:
   
   