Locus and Straight Line Class 11 Commerce Maths 1 Chapter 5 Exercise 5.3 Answers Maharashtra Board
Balbharati Maharashtra State Board 11th Commerce Maths Solution Book Pdf Chapter 5 Locus and Straight Line Ex 5.3 Questions and Answers.
Std 11 Maths 1 Exercise 5.3 Solutions Commerce Maths
   Question 1.
   
   Write the equation of the line:
   
   (a) parallel to the X-axis and at a distance of 5 units from it and above it.
   
   (b) parallel to the Y-axis and at a distance of 5 units from it and to the left of it.
   
   (c) parallel to the X-axis and at a distance of 4 units from the point (-2, 3).
   
   Solution:
   
   (a) Equation of a line parallel to the X-axis is y = k.
   
   Since the line is at a distance of 5 units above the X-axis.
   
   ∴ k = 5
   
   ∴ the equation of the required line is y = 5.
  
   (b) Equation of a line parallel to the Y-axis is x = h.
   
   Since the line is at a distance of 5 units to the left of the Y-axis.
   
   ∴ h = -5
   
   ∴ the equation of the required line is x = -5.
  
   (c) Equation of a line parallel to the X-axis is of the form y = k (k > 0 or k < 0).
   
   Since, the line is at a distance of 4 units from the point (-2, 3).
   
   ∴ k = 3 + 4 = 7 or k = 3 – 4 = -1
   
   ∴ the equation of the required line is y = 7 or y = -1.
   
    
  
   Question 2.
   
   Obtain the equation of the line:
   
   (a) parallel to the X-axis and making an intercept of 3 units on the Y-axis.
   
   (b) parallel to the Y-axis and making an intercept of 4 units on the X-axis.
   
   Solution:
   
   (a) Equation of a line parallel to X-axis with y-intercept ‘k’ is y = k.
   
   Here, y-intercept = 3
   
   ∴ the equation of the required line is y = 3.
  
   (b) Equation of a line parallel to Y-axis with x-intercept ‘h’ is x = h.
   
   Here, x-intercept = 4
   
   ∴ the equation of the required line is x = 4.
  
    
  
   Question 3.
   
   Obtain the equation of the line containing the point:
   
   (a) A(2, -3) and parallel to the Y-axis.
   
   (b) B(4, -3) and parallel to the X-axis.
   
   Solution:
   
   (a) Equation of a line parallel to the Y-axis is of the form x = h.
   
   Since, the line passes through A(2, -3).
   
   ∴ h = 2
   
   ∴ the equation of the required line is x = 2.
  
   (b) Equation of a line parallel to the X-axis is of the form y = k.
   
   Since, the line passes through B(4, -3)
   
   ∴ k = -3
   
   ∴ the equation of the required line is y = -3.
  
   Question 4.
   
   Find the equation of the line passing through the points A(2, 0) and B(3, 4).
   
   Solution:
   
   The required line passes through the points A(2, 0) = (x
   
    1
   
   , y
   
    1
   
   ) and B(3, 4) = (x
   
    2
   
   , y
   
    2
   
   ) say.
   
   Equation of the line in two-point form is
   
   \(\frac{y-y_{1}}{y_{2}-y_{1}}=\frac{x-x_{1}}{x_{2}-x_{1}}\)
   
   ∴ the equation of the required line is
   
   ∴ \(\frac{y-0}{4-0}=\frac{x-2}{3-2}\)
   
   ∴ \(\frac{y}{4}=\frac{x-2}{1}\)
   
   ∴ y = 4(x – 2)
   
   ∴ y = 4x – 8
   
   ∴ 4x – y – 8 = 0
  
   Check:
   
   If the points A(2, 0) and B(3, 4) satisfy 4x – y – 8 = 0, then our answer is correct.
   
   For point A(2, 0),
   
   L.H.S. = 4x – y – 8
   
   = 4(2) – 0 – 8
   
   = 8 – 8
   
   = 0
   
   = R.H.S.
   
   For point B(3, 4),
   
   L.H.S. = 4x – y – 8
   
   = 4(3) – 4 – 8
   
   = 12 – 12
   
   = 0
   
   = R.H.S.
   
   Thus, our answer is correct.
  
    
  
   Question 5.
   
   Line y = mx + c passes through the points A(2, 1) and B(3, 2). Determine m and c.
   
   Solution:
   
   Given, A(2, 1) and B(3, 2).
   
   Equation of a line in two-point form is
   
   \(\frac{y-y_{1}}{y_{2}-y_{1}}=\frac{x-x_{1}}{x_{2}-x_{1}}\)
   
   ∴ the equation of the passing through A and B line is
   
   ∴ \(\frac{y-1}{2-1}=\frac{x-2}{3-2}\)
   
   ∴ \(\frac{y-1}{1}=\frac{x-2}{1}\)
   
   ∴ y – 1 = x – 2
   
   ∴ y = x – 1
   
   Comparing this equation with y = mx + c, we get
   
   m = 1 and c = -1
  
   Alternate method:
   
   Points A(2, 1) and B(3, 2) lie on the line y = mx + c.
   
   ∴ They must satisfy the equation.
   
   ∴ 2m + c = 1 ……..(i)
   
   and 3m + c = 2 ……(ii)
   
   equation (ii) – equation (i) gives m = 1
   
   Substituting m = 1 in (i), we get
   
   2(1) – c = 1
   
   ∴ c = 1 – 2 = -1
  
   Question 6.
   
   The vertices of a triangle are A(3, 4), B(2, 0), and C(-1, 6). Find the equations of
   
   (a) side BC
   
   (b) the median AD
   
   (c) the midpoints of sides AB and BC.
   
   Solution:
   
   Vertices of ∆ABC are A(3, 4), B(2, 0) and C(-1, 6).
   
   (a) Equation of a line in two-point form is
   
   \(\frac{y-y_{1}}{y_{2}-y_{1}}=\frac{x-x_{1}}{x_{2}-x_{1}}\)
   
   ∴ the equation of the side BC is
   
   \(\frac{y-0}{6-0}=\frac{x-2}{-1-2}\) ……[B = (x
   
    1
   
   , y
   
    1
   
   ) = (2, 0), C = (x
   
    2
   
   , y
   
    2
   
   ) = (-1, 6)]
   
   ∴ \(\frac{y}{6}=\frac{x-2}{-3}\)
   
   ∴ y = -2(x – 2)
   
   ∴ 2x + y – 4 = 0
  
   (b) Let D be the midpoint of side BC.
   
   Then, AD is the median through A.
   
   ∴ D = \(\left(\frac{2-1}{2}, \frac{0+6}{2}\right)=\left(\frac{1}{2}, 3\right)\)
   
   The median AD passes through the points A(3, 4) and D(\(\frac{1}{2}\), 3)
   
    
   
   ∴ the equation of the median AD is
   
   \(\frac{y-4}{3-4}=\frac{x-3}{\frac{1}{2}-3}\)
   
   ∴ \(\frac{y-4}{-1}=\frac{x-3}{-\frac{5}{2}}\)
   
   ∴ \(\frac{1}{2}\) (y – 4) = x – 3
   
   ∴ 5y – 20 = 2x – 6
   
   ∴ 2x – 5y + 14 = 0
  
   (c) Let D and E be the midpoints of side AB and side BC respectively.
   
   ∴ D = \(\left(\frac{3+2}{2}, \frac{4+0}{2}\right)=\left(\frac{5}{2}, 2\right)\) and
   
   E = \(\left(\frac{2-1}{2}, \frac{0+6}{2}\right)=\left(\frac{1}{2}, 3\right)\)
   
    
   
   the equation of the line DE is
   
   \(\frac{y-2}{3-2}=\frac{x-\frac{5}{2}}{\frac{1}{2}-\frac{5}{2}}\)
   
   ∴ \(\frac{y-2}{1}=\frac{2 x-5}{-4}\)
   
   ∴ -4(y – 2) = 2x – 5
   
   ∴ -4y + 8 = 2x – 5
   
   ∴ 2x + 4y – 13 = 0
  
    
  
   Question 7.
   
   Find the x and y-intercepts of the following lines:
   
   (a) \(\frac{x}{3}+\frac{y}{2}=1\)
   
   (b) \(\frac{3 x}{2}+\frac{2 y}{3}=1\)
   
   (c) 2x – 3y + 12 = 0
   
   Solution:
   
   (a) Given equation of the line is \(\frac{x}{3}+\frac{y}{2}=1\)
   
   This is of the form \(\frac{x}{a}+\frac{y}{b}=1\),
   
   where x-intercept = a, y-intercept = b
   
   ∴ x-intercept = 3, y-intercept = 2
  
   (b) Given equation of the line is \(\frac{3 x}{2}+\frac{2 y}{3}=1\)
   
   ∴ \(\frac{x}{\left(\frac{2}{3}\right)}+\frac{y}{\left(\frac{3}{2}\right)}=1\)
   
   This is of the form \(\frac{x}{a}+\frac{y}{b}=1\),
   
   where x-intercept = a, y-intercept = b
   
   ∴ x-intercept = \(\frac{2}{3}\) and y-intercept = \(\frac{3}{2}\)
  
   (c) Given equation of the line is 2x – 3y + 12 = 0
   
   ∴ 2x – 3y = -12
   
   ∴ \(\frac{2 x}{(-12)}-\frac{3 y}{(-12)}=1\)
   
   ∴ \(\frac{x}{-6}+\frac{y}{4}=1\)
   
   This is of the form \(\frac{x}{a}+\frac{y}{b}=1\),
   
   where x-intercept = a, y-intercept = b
   
   ∴ x-intercept = -6 and y-intercept = 4
  
   Question 8.
   
   Find the equations of a line containing the point A(3, 4) and make equal intercepts on the co-ordinate axes.
   
   Solution:
   
   Let the equation of the line be
   
   \(\frac{x}{a}+\frac{y}{b}=1\) …..(i)
   
   Since, the required line make equal intercepts on the co-ordinate axes.
   
   ∴ a = b
   
   ∴ (i) reduces to x + y = a …..(ii)
   
   Since the line passes through A(3, 4).
   
   ∴ 3 + 4 = a
   
   i.e. a = 7
   
   Substituting a = 7 in (ii) to get
   
   x + y = 7
  
    
  
   Question 9.
   
   Find the equations of the altitudes of the triangle whose vertices are A(2, 5), B(6, -1) and C(-4, -3).
   
   Solution:
   
    
   
   A(2, 5), B(6, -1), C(-4, -3) are the vertices of ∆ABC.
   
   Let AD, BE and CF be the altitudes through the vertices A, B and C respectively of ∆ABC.
   
   Slope of BC = \(\frac{-3-(-1)}{-4-6}=\frac{-2}{-10}=\frac{1}{5}\)
   
   ∴ slope of AD = -5 ……..[∵ AD ⊥ BC]
   
   Since, altitude AD passes through (2, 5) and has slope -5.
   
   ∴ the equation of the altitude AD is
   
   y – 5 = -5(x – 2)
   
   ∴ y – 5 = – 5x + 10
   
   ∴ 5x + y – 15 = 0
   
   Now, slope of AC = \(\frac{-3-5}{-4-2}=\frac{-8}{-6}=\frac{4}{3}\)
   
   ∴ slope of BE = \(\frac{-3}{4}\) …..[∵ BE ⊥ AC]
   
   Since, altitude BE passes through (6, -1) and has slope \(\frac{-3}{4}\).
   
   ∴ the equation of the altitude BE is
   
   y – (-1) = \(\frac{-3}{4}\)(x – 6)
   
   ∴ 4(y + 1) = -3(x – 6)
   
   ∴ 3x + 4y – 14 = 0
   
   Also, slope of AB = \(\frac{-1-5}{6-2}=\frac{-6}{4}=\frac{-3}{2}\)
   
   ∴ slope of CF = \(\frac{2}{3}\) ………[∵ CF ⊥ AB]
   
   Since, altitude CF passes through (-4, -3) and has slope \(\frac{2}{3}\).
   
   ∴ the equation of the altitude CF is
   
   y – (-3) = \(\frac{2}{3}\) [x – (-4)]
   
   ∴ 3(y + 3) = 2(x + 4)
   
   ∴ 2x – 3y – 1 = 0