Definite Integration Class 12 Commerce Maths 1 Chapter 7 Miscellaneous Exercise 7 Answers Maharashtra Board
Balbharati Maharashtra State Board Std 12 Commerce Statistics Part 1 Digest Pdf Chapter 7 Application of Definite Integration Miscellaneous Exercise 7 Questions and Answers.
Std 12 Maths 1 Miscellaneous Exercise 7 Solutions Commerce Maths
(I) Choose the correct alternatives:
   Question 1.
   
   Area of the region bounded by the curve x
   
    2
   
   = y, the X-axis and the lines x = 1 and x = 3 is
   
   (a) \(\frac{26}{3}\) sq units
   
   (b) \(\frac{3}{26}\) sq units
   
   (c) 26 sq units
   
   (d) 3 sq units
   
   Answer:
   
   (a) \(\frac{26}{3}\) sq units
  
   Question 2.
   
   The area of the region bounded by y
   
    2
   
   = 4x, the X-axis and the lines x = 1 and x = 4 is
   
   (a) 28 sq units
   
   (b) 3 sq unit
   
   (c) \(\frac{28}{3}\) sq units
   
   (d) \(\frac{3}{28}\) sq units
   
   Answer:
   
   (c) \(\frac{28}{3}\) sq units
  
    
  
   Question 3.
   
   Area of the region bounded by x
   
    2
   
   = 16y, y = 1 and y = 4 and the Y-axis, lying in the first quadrant is
   
   (a) 63 sq units
   
   (b) \(\frac{3}{56}\) sq units
   
   (c) \(\frac{56}{3}\) sq units
   
   (d) \(\frac{63}{7}\) sq units
   
   Answer:
   
   (c) \(\frac{56}{3}\) sq units
  
   Question 4.
   
   Area of the region bounded by y = x
   
    4
   
   , x = 1, x = 5 and the X-axis is
   
   (a) \(\frac{3142}{5}\) sq units
   
   (b) \(\frac{3124}{5}\) sq units
   
   (c) \(\frac{3142}{3}\) sq units
   
   (d) \(\frac{3124}{3}\) sq units
   
   Answer:
   
   (b) \(\frac{3124}{5}\) sq units
  
   Question 5.
   
   Using definite integration area of circle x
   
    2
   
   + y
   
    2
   
   = 25 is
   
   (a) 5π sq units
   
   (b) 4π sq units
   
   (c) 25π sq units
   
   (d) 25 sq units
   
   Answer:
   
   (c) 25π sq units
  
(II) Fill in the blanks:
   Question 1.
   
   Area of the region bounded by y = x
   
    4
   
   , x = 1, x = 5 and the X-axis is _________
   
   Answer:
   
   \(\frac{3124}{5}\) sq units
  
   Question 2.
   
   Using definite integration area of the circle x
   
    2
   
   + y
   
    2
   
   = 49 is ___________
   
   Answer:
   
   49π sq units
  
   Question 3.
   
   Area of the region bounded by x
   
    2
   
   = 16y, y = 1, y = 4 and the Y-axis lying in the first quadrant is _________
   
   Answer:
   
   \(\frac{56}{3}\) sq units
  
    
  
   Question 4.
   
   The area of the region bounded by the curve x
   
    2
   
   = y, the X-axis and the lines x = 3 and x = 9 is _________
   
   Answer:
   
   234 sq units
  
   Question 5.
   
   The area of the region bounded by y
   
    2
   
   = 4x, the X-axis and the lines x = 1 and x = 4 is __________
   
   Answer:
   
   \(\frac{28}{3}\) sq units
  
(III) State whether each of the following is True or False.
   Question 1.
   
   The area bounded by the curve x = g(y), Y-axis and bounded between the lines y = c and y = d is given by \(\int_{c}^{d} x d y=\int_{y=c}^{y=d} g(y) d y\)
   
   Answer:
   
   True
  
   Question 2.
   
   The area bounded by two curves y = f(x), y = g(x) and X-axis is \(\left|\int_{a}^{b} f(x) d x-\int_{b}^{a} g(x) d x\right|\)
   
   Answer:
   
   False
  
   Question 3.
   
   The area bounded by the curve y = f(x), X-axis and lines x = a and x = b is \(\left|\int_{a}^{b} f(x) d x\right|\)
   
   Answer:
   
   True
  
    
  
   Question 4.
   
   If the curve, under consideration, is below the X-axis, then the area bounded by curve, X-axis, and lines x = a, x = b is positive.
   
   Answer:
   
   False
  
   Question 5.
   
   The area of the portion lying above the X-axis is positive.
   
   Answer:
   
   True
  
(IV) Solve the following:
   Question 1.
   
   Find the area of the region bounded by the curve xy = c
   
    2
   
   , the X-axis, and the lines x = c, x = 2c.
   
   Solution:
   
    
   
   = c
   
    2
   
   log(\(\frac{2 c}{c}\))
   
   = c
   
    2
   
   . log 2 sq units.
  
   Question 2.
   
   Find the area between the parabolas y
   
    2
   
   = 7x and x
   
    2
   
   = 7y.
   
   Solution:
   
    
   
   For finding the points of intersection of the two parabolas,
   
   we equate the values of y
   
    2
   
   from their equations.
   
   From the equation x
   
    2
   
   = 7y, y
   
    2
   
   = \(\frac{x^{4}}{49}\)
   
   ∴ \(\frac{x^{4}}{49}\) = 7x
   
   ∴ x
   
    4
   
   = 343x
   
   ∴ x
   
    4
   
   – 343x = 0
   
   ∴ x(x
   
    3
   
   – 343) = 0
   
   ∴ x = 0 or x
   
    3
   
   = 343, i.e. x = 7
   
   When x = 0, y = 0
   
   When x = 7, 7y = 49
   
   ∴ y = 7
   
   ∴ the points of intersection are O(0, 0) and A(7, 7)
   
   Required area = area of the region OBACO
   
   = (area of the region ODACO) – (area of the region ODABO)
   
   Now, area of the region ODACO = area under the parabola y
   
    2
   
   = 7x
   
   i.e. y = √7 √x
   
    
   
   Area of the region ODABO = Area under the parabola
   
   x
   
    2
   
   = 7y
   
   i.e. y = \(\frac{x^{2}}{7}\)
   
    
   
   ∴ required area = \(\frac{98}{3}-\frac{49}{3}=\frac{49}{3}\) sq units.
  
    
  
   Question 3.
   
   Find the area of the region bounded by the curve y = x
   
    2
   
   and the line y = 10.
   
   Solution:
   
    
   
   By the symmetry of the parabola,
   
   the required area is twice the area of the region OABCO
   
   Now, the area of the region OABCO
   
    
  
   Question 4.
   
   Find the area of the ellipse \(\frac{x^{2}}{16}+\frac{y^{2}}{9}\) = 1.
   
   Solution:
   
   By the symmetry of the ellipse, the required area of the ellipse is 4 times the area of the region OPQO.
   
   For the region OPQO, the limits of integration are x = 0 and x = 4.
   
    
   
    
  
   Question 5.
   
   Find the area of the region bounded by y = x
   
    2
   
   , the X-axis and x = 1, x = 4.
   
   Solution:
   
   Required area = \(\int_{1}^{4} y d x\), where y = x
   
    2
   
   
   = \(\int_{1}^{4} x^{2} d x\)
   
   = \(\left[\frac{x^{3}}{3}\right]_{1}^{4}=\frac{4^{3}}{3}-\frac{1}{3}=\frac{64-1}{3}\)
   
   = 21 sq units.
  
   Question 6.
   
   Find the area of the region bounded by the curve x
   
    2
   
   = 25y, y = 1, y = 4, and the Y-axis.
   
   Solution:
   
    
  
    
  
   Question 7.
   
   Find the area of the region bounded by the parabola y
   
    2
   
   = 25x and the line x = 5.
   
   Solution:
   
    
   
   Given the equation of the parabola is y
   
    2
   
   = 25x
   
   ∴ y = 5√x …… [∵ IIn first quadrant, y > 0]
   
   Required area = area of the region OQRPO
   
   = 2(area of the region ORPO)
   
   