Balbharti 12th Maharashtra State Board Maths Solutions Book Pdf Chapter 5 Vectors Ex 5.1 Questions and Answers.
12th Maths Part 1 Vectors Exercise 5.1 Questions And Answers Maharashtra Board
   Question 1.
   
   The vector \(\bar{a}\) is directed due north and \(|\bar{a}|\) = 24. The vector \(\bar{b}\) is directed due west and \(|\bar{b}|\) = 7. Find \(|\bar{a}+\bar{b}|\).
   
   Solution:
   
    
   
   Let \(\overline{\mathrm{AB}}\) = \(\bar{a}\), \(\overline{\mathrm{BC}}\) = \(\bar{b}\)
   
   Then \(\overline{\mathrm{AC}}\) = \(\overline{\mathrm{AB}}\) + \(\overline{\mathrm{BC}}\) = a + b
   
   Given : \(|\bar{a}|\) = \(|\overline{\mathrm{AB}}|\) = l(AB) = 24 and
   
   \(|\bar{b}|\) = \(|\overline{\mathrm{BC}}|\) = l(BC) = 7
   
   β΄ β ABC = 90Β°
   
   β΄ [l(AC)]
   
    2
   
   = [l(AB)]
   
    2
   
   + [l(BC)]
   
    2
   
   
   = (24)
   
    2
   
   + (7)
   
    2
   
   = 625
   
   β΄ l(AC) = 25 β΄ \(|\overline{\mathrm{AC}}|\) = 25
   
   β΄ \(|\bar{a}+\bar{b}|\) = \(|\overline{\mathrm{AC}}|\) = 25.
  
   Question 2.
   
   In the triangle PQR, \(\overline{\mathrm{PQ}}\) = 2\(\bar{a}\) and \(\overline{\mathrm{QR}}\) = 2\(\bar{b}\). The mid-point of PR is M. Find following vectors in terms of \(\bar{a}\) and \(\bar{b}\).
   
   (i) \(\overline{\mathrm{PR}}\)
   
   Solution:
   
    
   
   Given : \(\overline{\mathrm{PQ}}\) = 2\(\bar{a}\), \(\overline{\mathrm{QR}}\) = 2\(\bar{b}\)
   
   (i) \(\overline{\mathrm{PR}}\) = \(\overline{\mathrm{PQ}}\) + \(\overline{\mathrm{QR}}\)
   
   = 2\(\bar{a}\) + 2\(\bar{a}\).
  
    
  
   (ii) \(\overline{\mathrm{PM}}\)
   
   Solution:
   
   β΅ M is the midpoint of PR
   
   β΄ \(\overline{\mathrm{PM}}\) = \(\frac{1}{2} \overline{\mathrm{PR}}\) = \(\frac{1}{2}\)[2\(\bar{a}\) + 2\(\bar{b}\)]
   
   = \(\bar{a}\) + \(\bar{b}\).
  
   (iii) \(\overline{\mathrm{QM}}\)
   
   Solution:
   
   \(\overline{\mathrm{RM}}\) = \(\frac{1}{2}(\overline{\mathrm{RP}})\) = \(-\frac{1}{2} \overline{\mathrm{PR}}\) = \(-\frac{1}{2}\)(2\(\bar{a}\) + 2\(\bar{b}\))
   
   = β\(\bar{a}\) β \(\bar{b}\)
   
   β΄ \(\overline{\mathrm{QM}}\) = \(\overline{\mathrm{QR}}\) + \(\overline{\mathrm{RM}}\)
   
   = 2\(\bar{b}\) β \(\bar{a}\) β \(\bar{b}\)
   
   = \(\bar{b}\) β \(\bar{a}\).
  
   Question 3.
   
   OABCDE is a regular hexagon. The points A and B have position vectors \(\bar{a}\) and \(\bar{b}\) respectively, referred to the origin O. Find, in terms of \(\bar{a}\) and \(\bar{b}\) the position vectors of C, D and E.
   
   Solution:
   
    
   
   Given : \(\overline{\mathrm{OA}}\) = \(\bar{a}\), \(\overline{\mathrm{OB}}\) = \(\bar{a}\) Let AD, BE, OC meet at M.
   
   Then M bisects AD, BE, OC.
   
   \(\overline{\mathrm{AB}}\) = \(\overline{\mathrm{AO}}\) + \(\overline{\mathrm{OB}}\) = β\(\overline{\mathrm{OA}}\) + \(\overline{\mathrm{OB}}\) = β\(\bar{a}\) + \(\bar{b}\) = \(\bar{b}\) β \(\bar{a}\)
   
   β΅ OABM is a parallelogram
   
    
   
   Hence, the position vectors of C, D and E are 2\(\bar{b}\) β 2\(\bar{a}\), 2\(\bar{b}\) β 3\(\bar{a}\) and \(\bar{b}\) β 2\(\bar{a}\) respectively.
  
    
  
   Question 4.
   
   If ABCDEF is a regular hexagon, show that \(\overline{\mathrm{AB}}\) + \(\overline{\mathrm{AC}}\) + \(\overline{\mathrm{AD}}\) + \(\overline{\mathrm{AE}}\) + \(\overline{\mathrm{AF}}\) = 6\(\overline{\mathrm{AO}}\), where O is the center of the hexagon.
   
   Solution:
   
    
   
   ABCDEF is a regular hexagon.
   
   β΄ \(\overline{\mathrm{AB}}\) = \(\overline{\mathrm{ED}}\) and \(\overline{\mathrm{AF}}\) = \(\overline{\mathrm{CD}}\)
   
   β΄ by the triangle law of addition of vectors,
   
    
  
   Question 5.
   
   Check whether the vectors \(2 \hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k}\), + \(-3 \hat{i}+3 \hat{j}+2 \hat{k}\), + \(3 \hat{i}+4 \hat{k}\) form a triangle or not.
   
   Solution:
   
   Let, if possible, the three vectors form a triangle ABC
   
   with \(\overline{A B}\) = \(2 \hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k}\), \(\overline{B C}\) = \(3 \hat{i}+3 \hat{j}+2 \hat{k}\), \(\overline{A C}\) = \(3 \hat{i}+4 \hat{k}\)
   
   Now, \(\overline{A B}\) + \(\overline{B C}\)
   
   = \((2 \hat{i}+2 \hat{j}+3 \hat{k})\) + \((-3 \hat{i}+3 \hat{j}+2 \hat{k})\)
   
   = \(-\hat{i}+5 \hat{j}+5 \hat{k} \neq 3 \hat{i}+4 \hat{k}\) = \(\overline{\mathrm{AC}}\)
   
   Hence, the three vectors do not form a triangle.
  
    
  
   Question 6.
   
   In the figure 5.34 express \(\bar{c}\) and \(\bar{d}\) in terms of \(\bar{a}\) and \(\bar{b}\). Find a vector in the direction of \(\bar{a}\) = \(\hat{i}-2 \hat{j}\) that has magnitude 7 units.
   
    
   
   Solution:
   
   \(\overline{\mathrm{PQ}}\) = \(\overline{\mathrm{PS}}\) + \(\overline{\mathrm{SQ}}\)
   
   β΄ \(\bar{a}\) = \(\bar{c}\) β \(\bar{d}\) β¦ (1)
   
   \(\overline{\mathrm{PR}}\) = \(\overline{\mathrm{PS}}\) + \(\overline{\mathrm{SR}}\)
   
   β΄ \(\bar{b}\) = \(\bar{c}\) + \(\bar{d}\) β¦ (2)
   
   Adding equations (1) and (2), we get
   
   \(\bar{a}\) + \(\bar{b}\) = (\(\bar{c}\) β \(\bar{d}\)) + (\(\bar{c}\) + \(\bar{d}\)) = 2\(\bar{c}\)
   
    
  
   Question 7.
   
   Find the distance from (4, -2, 6) to each of the following :
   
   (a) The XY-plane
   
   Solution:
   
   Let the point A be (4, -2, 6).
   
   Then,
   
   The distance of A from XY-plane = |z| = 6
  
   (b) The YZ-plane
   
   Solution:
   
   The distance of A from YZ-plane = |x| = 4
  
    
  
   (c) The XZ-plane
   
   Solution:
   
   The distance of A from ZX-plane = |y| = 2
  
   (d) The X-axis
   
   Solution:
   
   The distance of A from X-axis
   
   = \(\sqrt{y^{2}+z^{2}}\) = \(\sqrt{(-2)^{2}+6^{2}}\) = \(\sqrt{40}\) = \(2 \sqrt{10}\)
  
   (e) The Y-axis
   
   Solution:
   
   The distance of A from Y-axis
   
   = \(\sqrt{z^{2}+x^{2}}\) = \(\sqrt{6^{2}+4^{2}}\) = \(\sqrt{52}\) = \(2 \sqrt{13}\)
  
   (f) The Z-axis
   
   Solution:
   
   The distance of A from Z-axis
   
   = \(\sqrt{x^{2}+y^{2}}\) = \(\sqrt{4^{2}+(-2)^{2}}\) = \(\sqrt{20}\) = \(2 \sqrt{5}\)
  
    
  
   Question 8.
   
   Find the coordinates of the point which is located :
   
   (a) Three units behind the YZ-plane, four units to the right of the XZ-plane and five units above the XY-plane.
   
   Solution:
   
   Let the coordinates of the point be (x, y, z).
   
   Since the point is located 3 units behind the YZ- j plane, 4 units to the right of XZ-plane and 5 units , above the XY-plane,
   
   x = -3, y = 4 and z = 5
   
   Hence, coordinates of the required point are (-3, 4, 5)
  
   (b) In the YZ-plane, one unit to the right of the XZ-plane and six units above the XY-plane.
   
   Solution:
   
   Let the coordinates of the point be (x, y, z).
   
   Since the point is located in the YZ plane, x = 0. Also, the point is one unit to the right of XZ-plane and six units above the XY-plane.
   
   β΄ y = 1, z = 6.
   
   Hence, coordinates of the required point are (0, 1, 6).
  
   Question 9.
   
   Find the area of the triangle with vertices (1, 1, 0), (1, 0, 1) and (0, 1, 1).
   
   Solution:
   
   Let A = (1, 1, 0), B = (1, 0, 1), C = (0, 1, 1)
   
    
  
    
  
   Question 10.
   
   If \(\overline{\mathrm{AB}}\) = \(2 \hat{i}-4 \hat{j}+7 \hat{k}\) and initial point A β‘ (1, 5, ,0). Find the terminal point B.
   
   Solution:
   
   Let \(\bar{a}\) and \(\bar{b}\) be the position vectors of A and B.
   
   Given : A = (1, 5, 0) .β. \(\bar{a}\) = \(\hat{i}+5 \hat{j}\)
   
   Now, \(\overline{\mathrm{AB}}\) = \(2 \hat{i}-4 \hat{j}+7 \hat{k}\)
   
   β΄ \(\bar{b}\) β \(\bar{a}\) = \(2 \hat{i}-4 \hat{j}+7 \hat{k}\)
   
   β΄ \(\bar{b}\) = \((2 \hat{i}-4 \hat{j}+7 \hat{k})\) + \(\bar{a}\)
   
   = \((2 \hat{i}-4 \hat{j}+7 \hat{k})\) + \((\hat{i}+5 \hat{j})\)
   
   = \(3 \hat{i}+\hat{j}+7 \hat{k}\)
   
   Hence, the terminal point B = (3, 1, 7).
  
   Question 11.
   
   Show that the following points are collinear :
   
   (i) A (3, 2, -4), B (9, 8, -10), C (-2, -3, 1).
   
   Solution:
   
   Let \(\bar{a}\), \(\bar{b}\), \(\bar{c}\) be the position vectors of the points.
   
   A = (3, 2, -4), B = (9, 8, -10) and C = (-2, -3, 1) respectively.
   
    
   
   β΄ \(\overline{\mathrm{BC}}\) is a non-zero scalar multiple of \(\overline{\mathrm{AB}}\)
   
   β΄ they are parallel to each other.
   
   But they have the point B in common.
   
   β΄ \(\overline{\mathrm{BC}}\) and \(\overline{\mathrm{AB}}\) are collinear vectors.
   
   Hence, the points A, B and C are collinear.
  
   (ii) P (4, 5, 2), Q (3, 2, 4), R (5, 8, 0).
   
   Solution:
   
   Let \(\bar{a}\), \(\bar{b}\), \(\bar{c}\) be the position vectors of the points.
   
   P = (4, 5, 2), Q = (3, 2, 4), R = (5, 8, 0) respectively.
   
    
   
   = 2.\(\overline{\mathrm{AB}}\) β¦[By (1)]
   
   β΄ \(\overline{\mathrm{BC}}\) is a non-zero scalar multiple of \(\overline{\mathrm{AB}}\)
   
   β΄ they are parallel to each other.
   
   But they have the point B in common.
   
   β΄ \(\overline{\mathrm{BC}}\) and \(\overline{\mathrm{AB}}\) are collinear vectors.
   
   Hence, the points A, B and C are collinear.
  
    
  
   Question 12.
   
   If the vectors \(2 \hat{i}-q \hat{j}+3 \hat{k}\) and \(4 \hat{i}-5 \hat{j}+6 \hat{k}\) are collinear, then find the value of q.
   
   Solution:
   
   The vectors \(2 \hat{i}-q \hat{j}+3 \hat{k}\) and \(4 \hat{i}-5 \hat{j}+6 \hat{k}\) are collinear
   
   β΄ the coefficients of \(\hat{i}, \hat{j}, \hat{k}\) are proportional
   
    
  
   Question 13.
   
   Are the four points A(1, -1, 1), B(-1, 1, 1), C(1, 1, 1) and D(2, -3, 4) coplanar? Justify your answer.
   
   Solution:
   
   The position vectors \(\bar{a}\), \(\bar{b}\), \(\bar{c}\), \(\bar{d}\) of the points A, B, C, D are
   
    
   
   By equality of vectors,
   
   y = -2 β¦.(1)
   
   2x β 2y = 2 β¦ (2)
   
   3y = 0 β¦ (3)
   
   From (1), y = -2
   
   From (3), y = 0 This is not possible.
   
   Hence, the points A, B, C, D are not coplanar.
  
    
  
   Question 14.
   
   Express \(-\hat{i}-3 \hat{j}+4 \hat{k}\) as linear combination of the vectors \(2 \hat{i}+\hat{j}-4 \hat{k}\), \(2 \hat{i}-\hat{j}+3 \hat{k}\) and \(3 \hat{i}+\hat{j}-2 \hat{k}\).
   
   Solution:
   
    
   
   By equality of vectors,
   
   2x + 2y + 3 = -1
   
   x β y + z = -3
   
   -4x + 3y β 2z = 4
   
   We have to solve these equations by using Cramerβs Rule
   
   D = \(\left|\begin{array}{rrr}
   
   2 & 2 & 3 \\
   
   1 & -1 & 1 \\
   
   -4 & 3 & -2
   
   \end{array}\right|\)
   
   = 2(2 β 3) β 2(-2 + 4) + 3(3 β 4)
   
   = -2 β 4 β 3 = -9 β  0
   
    
   
   = 2(-4 + 9) β 2(4 β 12) β 1(3 β 4)
   
   = 10 + 16 + 1 = 27
   
   