Problem Set 33 Class 5 Maths Chapter 8 Multiples and Factors Question Answer Maharashtra Board

Multiples and Factors Class 5 Problem Set 33 Question Answer Maharashtra Board

Balbharti Maharashtra Board Class 5 Maths Solutions Chapter 8 Multiples and Factors Problem Set 33 Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Std 5 Maths Chapter 8 Multiples and Factors

Question 1.
(1) Write five three-digit numbers that are multiples of 2.
Answer:
100, 102, 104, 106, 108.

Maharashtra-Board-Solutions

(2) Write five three-digit numbers that are multiples of 5.
Answer:
100, 105, 110, 115, 120.

(3) Write five three-digit numbers that are multiples of 10.
Answer:
100, 110, 120, 130, 140.

Question 2.
Write 5 numbers that are multiples of 2 as well as of 3.
Answer:
2 as well as of 3 means 2 and 3 that is multiples of 6.
They are 6, 12, 18, 24, 30.

Question 3.
A ribbon is 3 metres long. Can we cut it into 50 cm pieces and have nothing left over? Write the reason why or why not.
Answer:
3 metres = 300 cm.
We can cut it into 50 cm pieces.
Since 300 is exactly divisible 50.
That is 300 is multiples of 50.
300 Γ· 50 = 6
We will get 6 pieces, nothing is left over.

Maharashtra-Board-Solutions

Question 4.
A ribbon is 3 metres long. I need 8 pieces of ribbon each 40 cm long. How many centimetres shorter is the ribbon than the length I need?
Answer:
1 piece of 40 cm, so for 8 pieces ribbon needed is 40 x 8 = 320 cm.
But ribbon is 3 metre = 300 cm long.
So ribbon is shorter by 320 – 300 = 20 cm.

Question 5.
If the number given in the table is divisible by the given divisor, put βœ“ in the box. If it is not divisible by the divisor, put βœ— in the box.
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-8-Multiples-and-Factors-Problem-Set-33-1
Answer:
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-8-Multiples-and-Factors-Problem-Set-33-3

Maharashtra-Board-Solutions

Prime and composite numbers

Some numbers are given in the tables below. Write all of their factors.
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-8-Multiples-and-Factors-Problem-Set-33-2

Dada : What do you notice on studying the table?

Ajay : The number 1 is a factor of every number. Some numbers have only 1 and the number itself as factors. For example, the only factors of 3 are 1 and 3. Similarly, the factors of 2 are only 1 and 2 and the factors of 19 are only 1 and 19. Some numbers have more than two factors.

Dada : Numbers like 2, 3, 19 which have only two factors are called prime numbers.

A number which has only two factors, 1 and the number itself, is called a prime number.

Ajay : What do we call numbers like 4, 6 and 16 which have more than two factors?

Dada : Numbers like 4, 6 and 16 are called composite numbers.

A number which has more than two factors is called a composite number.

Dada : Think carefully and tell me whether 1 is a prime or composite number.

Ajay : The number 1 has only one factor, 1 itself, so I can’t answer your question.

Dada : You’re right. 1 is considered neither a prime number nor a composite number.

1 is a number which is neither prime nor composite.

Maharashtra-Board-Solutions

Multiples and Factors Problem Set 33 Additional Important Questions and Answers

Question 1.
Write five three-digit numbers that are multiples of 3.
Answer:
102, 105, 108, 111, 114.

Question 2.
Write five two-digit numbers that are multiples of 7.
Answer:
14, 21, 28, 35, 42

Question 3.
Write five three-digit numbers that are multiples of 4.
Answer:
112, 116, 120, 124, 128.

Question 4.
Write 5 numbers that are multiples of 3 as well as 5.
Answer:
3 as well as 5 means 3 and 5. i.e. multiples of 15.
They are 15, 30, 45, 60, 75.

Maharashtra-Board-Solutions

Question 5.
A string is 4 metres long. Can we cut it into 50 cm pieces and have nothing left over?
Answer:
4 metres = 400 cm.
We can cut it into 50 cm pieces.
Since 400 is exactly divisible by 50.
That is 400 is multiple of 50 400 + 50 = 8
We will get 8 pieces. Nothing is left over.

Question 6.
A paper Is 2 metres long. I need 8 pieces of paper each 30 cm long. How many centimetres shorter is the paper than the length I need?
Answer:
A piece of 30 cm, so for 8 pieces paper needed is 30 x 8 = 240 cm.
But paper is 2 metre = 2 x 100 = 200 cm long.
So paper is shorter by 240 – 200 = 40 cm

Maharashtra-Board-Solutions

Question 7.
If the number given in the table is divisible by the given divisor, put P in the box. If it is not divisible by the divisor, put in the box.
Answer:
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-8-Multiples-and-Factors-Problem-Set-33-4
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-8-Multiples-and-Factors-Problem-Set-33-5