Balbharti Maharashtra State Board Class 6 History Solutions Chapter 4 The Vedic Civilization Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.
Std 6 History Chapter 1 Question Answer The Vedic Civilization Maharashtra Board
Class 6 History Chapter 1 The Vedic Civilization Question Answer Maharashtra Board
The Vedic Civilization Class 6 Questions And Answers
1. Name the following with reference to the lesson:
   
    The Vedic Civilization Class 6 Question 1.
   
   
   Women scholars in Vedic literature:
   
   Answer:
   
   Lopamudra, Gargi, Maitreyi.
  
   
    The Vedic Civilization Class 6 Questions And Answers Question 2.
   
   
   Means of entertainment in the Vedic period:
   
   Answer:
   
   Singing, playing musical instruments, dance, board games, chariot race and hunting.
  
    
  
   
    The Vedic Civilization Class 6 Questions And Answers Maharashtra Board Question 3.
   
   
   The four ashrams:
   
   Answer:
   
   Brahmacharyashrama, Grihasthashrama, Vanaprasthashrama, Sanyasashrama
  
2. Right or wrong?
   
    Class 6 History Chapter 4 Question 1.
   
   
   Rigveda β Mantras uttered during yajna.
   
   Answer:
   
   Wrong.
  
   
    Vedic Age Question And Answer Class 6 Question 2.
   
   
   Samaveda β Guidance on singing a mantra during yajna rites.
   
   Answer:
   
   Right.
  
   
    Vedic Civilization Class 6 Question 3.
   
   
   Atharvaveda β The Veda derived its name from Atharva rishi.
   
   Answer:
   
   Right.
  
3. Answer in one word each:
   
    Class 6 History Chapter 4 Questions And Answers Question 1.
   
   
   The language of Vedic literature:
   
   Answer:
   
   Sanskrit.
  
   
    Chapter 4 Class 6 History Question 2.
   
   
   The meaning of vid:
   
   Answer:
   
   To know.
  
   
    Class 6 History Chapter 4 Notes Question 3.
   
   
   The head of a family:
   
   Answer:
   
   Grihapati.
  
   
    History Class 6 Chapter 4 Question 4.
   
   
   The head of shrenis:
   
   Answer:
   
   Shreshthi
  
    
  
4. Name the following:
   Question 1.
   
   The musical instruments you know:
   
   Answer:
   
   Guitar, drums, piano (Keyboard).
  
   Question 2.
   
   Two modern ornaments of women:
   
   Answer:
   
   Earing, necklace.
  
   Question 3.
   
   Todayβs means of entertainment:
   
   Answer:
   
   Movies, computer games, T.V.
  
5. Answer in short:
   Question 1.
   
   What foods were included in the diet of the Vedic people?
   
   Answer:
   
   (a) The diet of the people mainly consisted of cereals like wheat, barley and rice. From this they made different preparations like java, godhoom, vihi, etc.
   
   (b) They also relished milk, yoghurt, ghee, butter, honey, black gram, lentil, sesame and meat.
  
   Question 2.
   
   Why were the cows priced highly?
   
   Answer:
   
   (a) Cows were used as means of exchange. They were highly priced.
   
   (b) For the same reason people took great care that their cows should not be stolen.
  
   Question 3.
   
   What was a man expected to do in sanyasashrama ?
   
   Answer:
   
   The fourth stage was the sanyasharam. At this stage a man was expected to renounce all relations, lead a life in order to understand the meaning of human life and not stay in one place.
  
6. Write notes on:
   Question 1.
   
   The religious ideas during the vedic period.
   
   Answer:
   
   (a) In the religious ideas of the vedic period, forces of nature such as the sun, wind, rain, lightening, storms and rivers were given the form of deities.
   
   (b) Yajna is the act of offering havi into fire. The Vedic people put offering (havi) into the yajna fire to please the deities.
  
   Question 2.
   
   Houses in the Vedic period.
   
   Answer:
   
   The houses during the vedic period were earthen or wattle and daub constituents. Wattle means woven lattice of wooden strips which is daubed with clay mixed with cow dung. A house was called griha or shala.
  
   Question 3.
   
   Political system in the Vedic period.
   
   Answer:
   
   (a) The main duties of a king were to protect the people, collect taxes and run the administration efficiently.
   
   (b) In order to run the administration smoothly, the king appointed various officers like the purohit (priest), the senapati and bhagdugh.
   
   (c) There were four institutions who guided the king β sabha, samiti, vidath and jana.
  
Activity:
- Interview some artisans in your locality and write about them.
- List the new words in the lesson and find their meaning.
    
  
Class 6 History Chapter 4 The Vedic Civilization Additional Important Questions and Answers
Name the following with reference to the lesson:
   Question 1.
   
   Houses during the Vedic period:
   
   Answer:
   
   Griha or Shala.
  
   Question 2.
   
   The four varnas:
   
   Answer:
   
   Brahmin, Kshatriya, Vaishya and Shudra,
  
   Question 3.
   
   Four institutions who guided the king:
   
   Answer:
   
   Sabha, samiti, vidath and jana.
  
Right or Wrong?
   Question 1.
   
   Brahmanas β Guidance on using vedic mantra in yajna rituals.
   
   Answer:
   
   Right.
  
   Question 2.
   
   Institution who guided the king β Purohit, senapati, bhagdugh.
   
   Answer:
   
   Wrong.
  
Answer in one word each:
   Question 1.
   
   The head of vish:
   
   Answer:
   
   Vishpati.
  
   Question 2.
   
   The head of jana:
   
   Answer:
   
   Nripa.
  
Complete the sentences by choosing the correct option:
   Question 1.
   
   The civilization that is based on vedic literature is known as _________ civilization.
   
   (a) vedic
   
   (b)purans
   
   (c) samhitas
   
   Answer:
   
   (a) vedic
  
    
  
   Question 2.
   
   The Vedas are considered to be our _________ literature.
   
   (a) modem
   
   (b) earliest
   
   (c) medieval
   
   Answer:
   
   (b) earliest
  
   Question 3.
   
   The _______ were composed by many sages or rishis.
   
   (a) Brahmana
   
   (b) Aryanakas
   
   (c) Vedas
   
   Answer:
   
   (c) Vedas
  
   Question 4.
   
   Vedic literature is written in _________.
   
   (a) English
   
   (b) Hindi
   
   (c) Sanskrit
   
   Answer:
   
   (c) Sanskrit
  
   Question 5.
   
   The Rigveda is considered to be the _______ text.
   
   (a) first
   
   (b) second
   
   (c) third
   
   Answer:
   
   (a) first
  
   Question 6.
   
   The Vedas have been preserved through the ________ tradition.
   
   (a) ancient
   
   (b) oral
   
   (c) printed
   
   Answer:
   
   (b) oral
  
   Question 7.
   
   The vedas are also called as ________.
   
   (a) Shruti
   
   (b) Mayuri
   
   (c)Yagna
   
   Answer:
   
   (a) Shruti
  
   Question 8.
   
   Each verse of the Veda is known as a ______.
   
   (a) Shruti
   
   (b) Maya
   
   (c) Richa
   
   Answer:
   
   (c) Richa
  
   Question 9.
   
   The Rigveda consists of many ________ composed to praise different deities.
   
   (a) richas
   
   (b) suktas
   
   (c) shruti
   
   Answer:
   
   (b) suktas
  
   Question 10.
   
   Yajurveda provides guidance about how and when the different ______ must be chanted during the yajna rites.
   
   (a) mantras
   
   (b) yajnas
   
   (c) vedas
   
   Answer:
   
   (a) mantras
  
    
  
   Question 11.
   
   The samaveda has contributed in a major way in laying the foundation of Indian _______.
   
   (a) society
   
   (b) music
   
   (c) lifestyle
   
   Answer:
   
   (b) music
  
   Question 12.
   
   The Atharvaveda is named after Atharva ________.
   
   (a) Rishi
   
   (b) mantra
   
   (c) veda
   
   Answer:
   
   (a) Rishi
  
   Question 13.
   
   Atharvaveda includes______ to adversities and diseases.
   
   (a) medicine
   
   (b) ways
   
   (c) solutions
   
   Answer:
   
   (c) solutions
  
   Question 14.
   
   The Atharvaveda provides _________ to the king about how he should administer his kingdom.
   
   (a) solution
   
   (b) guidance
   
   (c) tradition
   
   Answer:
   
   (b) guidance
  
   Question 15.
   
   The _______ discuss such serious and profound issues.
   
   (a) Vedas
   
   (b) Aranyakas
   
   (c) Upanishads
   
   Answer:
   
   (c) Upanishads
  
   Question 16.
   
   _________ family system was prevalent in Vedic peroid
   
   (a) Joint
   
   (b) matriarchal
   
   (c) patriarchal
   
   Answer:
   
   (a) Joint
  
   Question 17.
   
   The grihapati was the of the family.
   
   (a) heart
   
   (b) head
   
   (c) hands
   
   Answer:
   
   (b) head
  
   Question 18.
   
   The family system was ______
   
   (a) ancient
   
   (b) matriarchal
   
   (c) patriarchal
   
   Answer:
   
   (c) patriarchal
  
    
  
   Question 19.
   
   A ________ was called griha or shala.
   
   (a) house
   
   (b) shed
   
   (c) school
   
   Answer:
   
   (a) house
  
   Question 20.
   
   People in the Vedic period used cotton and woollen ________.
   
   (a) headgear
   
   (b) shawls
   
   (c) garments
   
   Answer:
   
   (c) garments
  
   Question 21.
   
   In the Vedic period, animal skins were also used as ________ the Vedic period.
   
   (a) Agriculture
   
   (b) Clothings
   
   (c) Trade
   
   Answer:
   
   (b) Clothings
  
   Question 22.
   
   _________ was the main occupation during determined on the basis of
   
   (a) Agriculture
   
   (b) birth
   
   (c) death
   
   Answer:
   
   (a) Agriculture
  
   Question 23.
   
   The horse was valued because of its ______.
   
   (a) chariot
   
   (b) speed
   
   (c) beauty
   
   Answer:
   
   (b) speed
  
   Question 24.
   
   The Vedic people were skilled in taming the _______ and harnessing them to the chariots.
   
   (a) cows
   
   (b) bulls
   
   (c) horses
   
   Answer:
   
   (c) horses
  
   Question 25.
   
   The head of the guild was known as ________.
   
   (a) Grihapati
   
   (b) Shreshthi
   
   (c) Raja
   
   Answer:
   
   (b) Shreshthi
  
   Question 26.
   
   A varna was determined by the ________ of the people.
   
   (a) occupation
   
   (b) neighbours
   
   (c) skill
   
   Answer:
   
   (a) occupation
  
    
  
   Question 27.
   
   In the later period, the varnas came to be determined on the basis of ________.
   
   (a) bags
   
   (b) birth
   
   (c) shoes
   
   Answer:
   
   (b) birth
  
   Question 28.
   
   The caste system led to ________ in the society.
   
   (a) justice
   
   (b) equality
   
   (c) inequality
   
   Answer:
   
   (c) inequality
  
   Question 29.
   
   The Vedic people put _______ into the yajna fire to please the deities.
   
   (a) offerings
   
   (b) money
   
   (c) water
   
   Answer:
   
   (a) offerings
  
   Question 30.
   
   In the Vedic period, each village had a head known as _______.
   
   (a) grihapati
   
   (b) gramini
   
   (c) nripa
   
   Answer:
   
   (b) gramini
  
   Question 31.
   
   A group of villages formed a vish, whose head was called ________.
   
   (a) grihapati
   
   (b) purohit
   
   (c) vishpati
   
   Answer:
   
   (c) vishpati
  
   Question 32.
   
   The head of the jana was known as nripa or _______.
   
   (a) raja
   
   (b) janapad
   
   (c) senapati
   
   Answer:
   
   (a) raja
  
    
  
   Question 33.
   
   The ______ consisted of senior citizens of the state.
   
   (a) samiti
   
   (b) sabha
   
   (c) vidath
   
   Answer:
   
   (b) sabha
  
   Question 34.
   
   After a period of time, the religious stream based on the vedas, smritis, puranas and local traditions came to be known as
   
   (Π°) Buddhism
   
   (b) Jainism
   
   (c) Hinduism
   
   Answer:
   
   (c) Hinduism
  
Answer the following in one sentence:
   Question 1.
   
   What is vedic civilization?
   
   Answer:
   
   The civilization that is based on vedic literature is known as vedic civilization.
  
   Question 2.
   
   Who composed the vedas?
   
   Answer:
   
   The vedas were composed by many sages or rishis.
  
   Question 3.
   
   In which language is the vedic literature written?
   
   Answer:
   
   Vedic literature is written in Sanskrit.
  
   Question 4.
   
   Name the veda that is considered to be the first text.
   
   Answer:
   
   The Rigveda is considered to be the first text.
  
   Question 5.
   
   Name the four vedas.
   
   Answer:
   
   The four vedas are β Rigveda, Yajurveda, Samaveda and Atharvaveda.
  
   Question 6.
   
   What does Rigveda consist of?
   
   Answer:
   
   The Rigveda consists of many suktas composed to praise different deities.
  
   Question 7.
   
   What does Yajurveda provide?
   
   Answer:
   
   Yajurveda provides guidance about how and when the different mantras must be chanted during yajna rites.
  
    
  
   Question 8.
   
   What does Samaveda provide?
   
   Answer:
   
   The Samaveda provides guidance on singing Rigvedic verses to a set rhythm and tune at the time of yajna rites.
  
   Question 9.
   
   After whom is the Atharvaveda named?
   
   Answer:
   
   The Atharvaveda is name after Atharva rishi.
  
   Question 10.
   
   Which texts were written after the Samhitas?
   
   Answer:
   
   The Brahmana texts, Aranyakas and Upanishads were written after the composition of the Samhitas.
  
   Question 11.
   
   What does Aranyakas consists of?
   
   Answer:
   
   Aranyakas consists of the reflections or thoughts expressed after meditating with deep concentration in forests or wilderness.
  
   Question 12.
   
   Which family system was prevalent in the vedic period?
   
   Answer:
   
   Joint family system was prevalent in the vedic period.
  
   Question 13.
   
   Name some women scholars during the vedic period.
   
   Answer:
   
   Women scholars such as Lopamudra, Gargi and Maitreyi are mentioned in the vedic literature.
  
   Question 14.
   
   What did the diet of the people mainly consist of?
   
   Answer:
   
   The diet of the people mainly consists of cereals like wheat, barley and rice.
  
   Question 15.
   
   What was the main occupation during the vedic period?
   
   Answer:
   
   Agriculture was the main occupation during the vedic period.
  
   Question 16.
   
   Name the varnas.
   
   Answer:
   
   The four varnas are Brahmin, Kshatriya, Vaishya and Shudra.
  
   Question 17.
   
   Which four institutions guided the king?
   
   Answer:
   
   The four institutions that guided the king are sabha, samiti, vidath and jana.
  
   Question 18.
   
   What is Hinduism?
   
   Answer:
   
   After a period of time, the religious stream based on the vedas, smritis, puranas and local traditions came to be known as Hinduism.
  
    
  
Answer in short:
   Question 1.
   
   What does Atharvaveda consists of?
   
   Answer:
  
- Atharvaveda consists of solution to adversities and diseases.
- It provides information about medicinal herbs.
- It provides guidance to a king about the way he should administer his kingdom.
   Question 2.
   
   Describe the dress of the people during the vedic period.
   
   Answer:
   
   People in the vedic period used cotton and woollen garments, they also used clothes made from the barks of trees. Animal skins were also used as clothing.
  
Write notes on:
   Question 1.
   
   Describe four stages or four ashramas.
   
   Answer:
   
   The four ashramas are brahmacharyashmma, grihasthashrama, vanaprasthashrama, sanyasashrama.
  
- The first ashrama was the brahmacharyashrama or the period of staying with the Guru to learn from him.
- The next stage was grihasthashrama, during this period a man would carry out his duties towards his family and society with the help of his wife.
- The third stage was vanaprasthashrama when a man was expected to detach himself from the household, retire to a solitary place and lead a very simple life.
- The fourth stage was the sanyasashrama, the convention was to renounce all relations, lead life in order to understand the meaning of human life and not to stay in one place.