Balbharti Maharashtra State Board Class 8 English Solutions Chapter 4.3 The Bees Notes, Textbook Exercise Important Questions, and Answers.
Std 8 English Lesson 4.3 The Bees Question Answer Maharashtra Board
Class 8 English Chapter 4.3 The Bees Textbook Questions and Answers
Warming Up:
   1. Match the professions with the field of work:
   
    
   
   Answer:
   
   (1) Chief Minister – Administration
   
   (2) Magistrate – Law
   
   (3) Soldier – Defence
   
   (4) Trader – BusIness
   
   (5) Builder – Construction
   
   (6) Driver – Transport
   
   (7) Teacher – Education
  
    
  
   2. Living creatures, birds, animals, insects, etc. are often used in us – as comparisons, because of some special characteristics they hold.
   
   Fill in the gaps, choosing words from the brackets to make appropriate comparisons.
  
(tall / quiet / humble / merry / busy / slippery / fast / sly /slow / big)
   Question 1.
   
   as _____ as a lark
   
   Answer:
   
   as
   
    merry
   
   as a lark
  
   Question 2.
   
   as _____ as a snail
   
   Answer:
   
   as
   
    slow
   
   as a snail
  
   Question 3.
   
   as ______ as a giraffe
   
   Answer:
   
   as
   
    tall
   
   as a giraffe
  
   Question 4.
   
   as _____ as a bee
   
   Answer:
   
   as
   
    busy
   
   as a bee
  
   Question 5.
   
   as ______ as an elephant
   
   Answer:
   
   as
   
    big
   
   as an elephant
  
   Question 6.
   
   as _____ as a mouse
   
   Answer:
   
   as
   
    quiet
   
   as a mouse
  
    
  
   Question 7.
   
   as _____ as an eel
   
   Answer:
   
   as
   
    slipper
   
   y as an eel
  
   Question 8.
   
   as ______ as a fox
   
   Answer:
   
   as
   
    sly
   
   as a fox
  
   Question 9.
   
   as _____ as a deer
   
   Answer:
   
   as
   
    fast
   
   as a deer
  
   Question 10.
   
   as ____ as a worm
   
   Answer:
   
   as
   
    humble
   
   as a worm
  
   1. Honey-bees live unorganized life like human beings. Discuss what work the following honey-bees do, us per the poem. Write it down in your own words, in your notebook.
   
   (a) King / Emperor bee
   
   (b) Magistrate bees
   
   (c) Merchant bees
   
   (d) Soldier bees
   
   (e) Mason bees
   
   (f) Civilian bees
   
   (g) Porter bees
   
   (h) Judge bee
   
   Answer:
   
   (a)
   
    King/Emperor bee
   
   – supervises the building of the beehive
   
   (b)
   
    Magistrate bees
   
   – do corrective work
   
   (c)
   
    Merchant bees
   
   – go out to trade for nectar
   
   (d)
   
    Soldier bees
   
   – loot nectar from flowers and protect the hive
   
   (e)
   
    Mason bees
   
   – build the hive
   
   (f)
   
    Civilian bees
   
   – make honey from nectar
   
   (g)
   
    Porter bees
   
   – carry the nectar brought by the other bees
   
   (h)
   
    Judge bee
   
   – delivers his sentence
  
    
  
2. Complete the following choosing the appropriate option:
   Question 1.
   
   Human beings can learn from honey bees _________.
   
   (i) How to make food
   
   (ii) how to live joyfully
   
   (iii) how to lead an organized nation
   
   Answer:
   
   how to lead an organized nation
  
   Question 2.
   
   The soldier-bees carry home _______.
   
   (i) the velvet buds
   
   (ii) nector, looted from flowers
   
   (iii) their weapons
   
   Answer:
   
   nector, looted from flowers
  
   Question 3.
   
   The emperor-bee supervises the building of _________.
   
   (i) the beehive
   
   (ii) bridges
   
   (iii) a tower
   
   Answer:
   
   the beehive
  
   Question 4.
   
   The ________ bees make honey from nectar
   
   (i) officers
   
   (ii) civilian citizens
   
   (iii) magistrates
   
   Answer:
   
   civilian citizens
  
   Question 5.
   
   The drone is given a death sentence because he _______.
   
   (i) attacked the emperor
   
   (ii) killed other bees
   
   (iii) does not do any work
   
   Answer:
   
   does not do any work
  
    
  
3. A. Complete the phrases using words from the poem:
   (i) _______ march
   
   Answer:
   
   merry march
  
   (ii) ________ tent
   
   Answer:
   
   royal tent
  
   (iii) ________masons
   
   Answer:
   
   singing masons
  
   (iv) ________ porters
   
   Answer:
   
   poor porters
  
   (v) ________ burdens
   
   Answer:
   
   heavy burdens
  
   (vi) ________ executors
   
   Answer:
   
   pale executors
  
   3. B.
   
   (i) Find any two Alliterative lines.
   
   Answer:
   
   Which pillage they with merry march bring home.Repetition of the sound of the letter ‘m’.
   
   The civil citizens kneading up the honey. Repetition of the sound of the letter ‘c’.
  
   (ii) Pick out the line that contains an Onomatopoetic word.
   
   Answer:
   
   The singing masons building roofs of gold. The word ‘singing’ indicates sound.
  
    
  
   3. C.Pick out three tines that create an Imuqe In your mind of bees, busy at work.
   
   Answer:
   
   (i) Make boot upon the summer’s velvet buds.
   
   (ii) The singing masons building roofs of gold.
   
   (iii) The civil citizens kneading up the honey.
  
4. A. Refer to a good dictionur which carries phonetic transcriptions printed next to words. The words below are familiar to you. Copy their phonetic transcription from the dictionary and sa it aloud us ou write. (You may take our teacher’s help, if needed)
- work
- bees
- boot
- home
- mason
- citizen
- porters
   Stress – Stress is the extra force we use when pronouncing a syllable in a word.
   
   For example: In the word ‘King-dom’ the syllable ‘king’ is stressed.
   
   In the word re-li-gion the second syllable is stressed.
   
   Stress upon a syllable can be shown with short vertical line above the syllable that is stressed.
   
    
  
4. B. Say the following words aloud and put the stress mark on the stressed syllables:
- crea-tures
- bur-den
- me-cha-nic
- e-xe-cu-tor
- de-li-ve-ring
- ma-gis-trate
Answer:
- crea -tures
- bur -den
- me- cha -nic
- e- xe -cu-tor
- de- li – ve -ring
- ma- gis -trate
    
  
5. Project:
   Gather information about the following insects. Draw their images or get pictures.
   
   On one sheet each. fix the image I picture and below it write the information. Compile these pages and make a file of ‘Insects – our friends’.
   
   Insects: Bee / Praying mantis / Butterfly
   
   Beetle / Wasp / Dragon-fly
  
Class 8 English Chapter 4.3 The Bees Additional Important Questions and Answers
Complete the following:
   Question 1.
   
   The honey bees teach us the ______.
   
   Answer:
   
   art of organization and living in order
  
   Question 2.
   
   Roofs of gold refer to _______.
   
   Answer:
   
   the structure of the golden beehive
  
   Question 3.
   
   The death sentence is given to ________.
   
   Answer:
   
   the drones
  
   Question 4.
   
   The bee-hive is being built by _________.
   
   Answer:
   
   the mason bees
  
    
  
Answer the following:
   Question 1.
   
   Where does the emperor-bee sit and what does he do?
   
   Answer:
   
   The emperor-bee sits in a tent and supervises the building of the bee-hive.
  
   Question 2.
   
   Analysis/Appreciation Of The Poem
   
   Answer:
  
- Poem and poet: ‘The Bees’ by William Shakespeare.
- Theme: The organized, disciplined lives of the bees, with death penalty to those who do nothing.
- Tone: Reflective and serious: shows admiration for the organization of the bees.
- Structure and stanzas: No separate stanzas; lines of unequal length
- Rhyme and Rhythm: No rhymescheme or rhythm free verse
- Language and Imagery: Language is old English Vivid images created of the activities of the bees.
- Figures of Speech: Onomatopoeia, Alliteration, Inversion.