Problem Set 27 Class 5 Maths Chapter 6 Angles Question Answer Maharashtra Board

Angles Class 5 Problem Set 27 Question Answer Maharashtra Board

Std 5 Maths Chapter 6 Angles

Question 1.
Give two examples of parallel lines you can see in your environment.
Answer:
(i) Bars on the window.
(ii) Horizontal lines in the notebook are the examples of parallel lines.

Maharashtra-Board-Solutions

Question 2.
Give two examples of perpendicular lines you can see in your environment.
Answer:
(i) The angles formed by a pole and its shadow on the ground.
(ii) The adjacent sides of a notebook.

Question 3.
Look at the pictures given below. Decide whether the lines given in each picture are parallel or perpendicular to each other and write the answer in the box.
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-5-Fractions-Problem-Set-25-18
Answer:
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-5-Fractions-Problem-Set-25-1

Angles Problem Set 27 Additional Important Questions and Answers

Question 1.
Give some examples of perpendicular lines from capital letters of the English alphabet.
Answer:
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-5-Fractions-Problem-Set-25-2

Maharashtra-Board-Solutions

Question 2.
Complete the following:
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-5-Fractions-Problem-Set-25-3
Answer:
(1) ZDEF or ZFED, Vertex E, arms are ED
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-5-Fractions-Problem-Set-25-16
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-5-Fractions-Problem-Set-25-17

Question 3.
Which of the following figures show angle?
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-5-Fractions-Problem-Set-25-4
Answer:
Figure 3

Maharashtra-Board-Solutions

Question 4.
(A) Measure the angles given below and write the measure in the given boxes:
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-5-Fractions-Problem-Set-25-5
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-5-Fractions-Problem-Set-25-6
Answer:
(1) 30°
(2) 135°
(3) 90°
(4) 50°
(5) 90°
(6) 150°

Maharashtra-Board-Solutions

B) Classify the above figures according to types of the angles.
Answer:
Acute angles: (1) and (4),
Right angles: (3) and (5),
Obtuse angles: (2) and (6)

Question 5.
Draw and name the following angles with the help of a protractor:
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-5-Fractions-Problem-Set-25-7
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-5-Fractions-Problem-Set-25-8
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-5-Fractions-Problem-Set-25-9
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-5-Fractions-Problem-Set-25-10
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-5-Fractions-Problem-Set-25-11
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-5-Fractions-Problem-Set-25-12
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-5-Fractions-Problem-Set-25-13
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-5-Fractions-Problem-Set-25-14
Answer:
Students to draw angles.

Maharashtra-Board-Solutions

Question 6.
Look at the pictures given below. Decide whether the lines given in each picture are parallel or perpendicular to each other and write the answer in the box:
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-5-Fractions-Problem-Set-25-15
Answer:
(1) Parallel lines
(2) Perpendicular lines
(3) Perpendicular lines
(4) Parallel lines

Maharashtra-Board-Solutions

Question 7.
Say, true or false of the following:
(1) Parallel lines do not intersect each other.
(2) Pole and its shadow on the ground makes a cute angle.
(3) Angle between two parallel lines is 90°.
(4) Angle between two intersecting lines may or may not be 90°.
Answer:
(1) True
(2) False
(3) False
(4) True

✨ Free AI tutor

Ask the AI tutor about Class 5 Maths Chapter 6

Stuck on a question? Type it, 🎤 speak it or 📷 snap a photo of it and get simple, step-by-step help with “Angles Problem Set 27” — important questions, a quick quiz, revision notes — in English, मराठी or हिंदी.

Sign in with Google to ask the AI tutor. It's free — 20 questions a day, one TalentJR account.

Sign in to ask

How the free AI tutor works →

👩‍🏫 Class 5 Maths classes — live online, request a call back

Prefer a real teacher? TalentJR teachers take live online classes anywhere in India. Tell us what you need and our team will call you with timings and fees.

Live online classesSmall groups or 1:1 with a teacher, from home, any city.
We call you backOur team asks what your child needs, then shares timings and fees.
Home tutor?We are still building our list of home tutors — ask on the call if there is one near you.

Keep learning