Problem Set 34 Class 5 Maths Chapter 8 Multiples and Factors Question Answer Maharashtra Board

Multiples and Factors Class 5 Problem Set 34 Question Answer Maharashtra Board

Std 5 Maths Chapter 8 Multiples and Factors

Question 1.
Write all the prime numbers between 1 and 20.
Answer:
2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19.

Question 2.
Write all the composite numbers between 21 and 50.
Answer:
Composite numbers between 21 and 50 are 22, 24, 25, 26, 27, 28, 30, 32, 33, 34, 35, 36, 38, 39, 40, 42, 44, 45, 46, 48, 49.

Question 3.
Circle the prime numbers in the list given below. 22, 37, 43, 48, 53, 60, 91, 57, 59, 77, 79, 97, 100
Answer:
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-8-Multiples-and-Factors-Problem-Set-34-1

Question 4.
Which of the prime numbers are even numbers?
Answer:
Only even prime number is 2. (the Rest of the even numbers are composites.)

Co-prime numbers

Dada : Tell me all the factors of 12 and 18.

Anju : I’ll tell the factors of 12: 1, 2, 3, 4, 6, 12.

Manju : I’ll give the factors of 18: 1, 2, 3, 6, 9, 18.

Dada : Now find the common factors of 12 and 18.

Anju : Common factors ?

Dada : 1, 2, 3 and 6 are in both groups, which means that they are common factors. Now tell me the factors of 10 and 21.

Sanju : Factors of 10 : 1, 2, 5, 10.

Manju : Factors of 21: 1, 3, 7, 21.

Dada : Which of the factors in these two groups are common?

Sanju : 1 is the only common factor.

Dada : Numbers which have only 1 as a common factor are called co-prime numbers, so 10 and 21 are co-prime numbers. The common factors of 12 and 18 are 1, 2, 3 and 6; which means that the common factors are more than one. Therefore, 12 and 18 are not co-prime numbers. Now tell me whether 8 and 10 are co-prime numbers.

Manju : The factors of 8 are 1, 2, 4 and 8 and the factors of 10 are 1, 2, 5 and 10. These numbers have two factors, 1 and 2, in common, so 8 and 10 are not co-prime numbers.

Multiples and Factors Problem Set 32 Additional Important Questions and Answers

Question 1.
21 to 50
Answer:
23, 29, 31, 37, 41, 43, 47

Question 2.
Which of the number is neither prime nor composite?
Answer:
1

Question 13.
Between nearest which two prime numbers the prime number 43 lies?
Answer:
43 lies between prime numbers 41 and 47.

Question 14.
Which of the prime numbers are odd numbers?
Answer:
All prime numbers are odd except 2.

✨ Free AI tutor

Ask the AI tutor about Class 5 Maths Chapter 8

Stuck on a question? Type it, 🎤 speak it or 📷 snap a photo of it and get simple, step-by-step help with “Multiples and Factors Problem Set 34” — important questions, a quick quiz, revision notes — in English, मराठी or हिंदी.

Sign in with Google to ask the AI tutor. It's free — 20 questions a day, one TalentJR account.

Sign in to ask

How the free AI tutor works →

👩‍🏫 Class 5 Maths classes — live online, request a call back

Prefer a real teacher? TalentJR teachers take live online classes anywhere in India. Tell us what you need and our team will call you with timings and fees.

Live online classesSmall groups or 1:1 with a teacher, from home, any city.
We call you backOur team asks what your child needs, then shares timings and fees.
Home tutor?We are still building our list of home tutors — ask on the call if there is one near you.

Keep learning