Problem Set 15 Class 5 Maths Chapter 4 Multiplication and Division Question Answer Maharashtra Board

Multiplication and Division Class 5 Problem Set 15 Question Answer Maharashtra Board

Std 5 Maths Chapter 4 Multiplication and Division

Question 1.
Solve the following and write the quotient and remainder.
(1) 1284 ÷ 32
Solution :
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-4-Multiplication-and-Division-Problem-Set-15-1
Quotient = 40
Remainder = 4

(2) 5586 ÷ 87
Solution :
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-4-Multiplication-and-Division-Problem-Set-15-2
Quotient = 64
Remainder =18

(3) 1207 ÷ 27
Solution:
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-4-Multiplication-and-Division-Problem-Set-15-3
Quotient = 44
Remainder =19

(4) 8543 ÷ 41
Solution :
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-4-Multiplication-and-Division-Problem-Set-15-4
Quotient = 208
Remainder =15

(5) 2304 ÷ 43
Solution:
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-4-Multiplication-and-Division-Problem-Set-15-5
Quotient = 53
Remainder = 25

(6) 56,741 ÷ 26
Solution:
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-4-Multiplication-and-Division-Problem-Set-15-6
Quotient =2182
Remainder = 9

Question 2.
How many hours will it take to travel 336 km at a speed of 48 km per hour?
Solution:
Time = Distance ÷ Speed
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-4-Multiplication-and-Division-Problem-Set-15-9
Answer:
It will take 7 hours.

Question 3.
Girija needed 35 cartons to pack 1400 books. There are an equal number of books in every carton. How many books did she pack into each carton?
Solution:
No. of cartons x No. of books in each carton = Total no. of books 35 x No. of books in each carton = 1400 No. of books in each carton = 1400 35
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-4-Multiplication-and-Division-Problem-Set-15-10
Answer:
She packs 40 books in each carton.

Question 4.
The contribution for a picnic was 65 rupees each. Altogether, 2925 rupees were collected. How many had paid for the picnic?
Solution:
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-4-Multiplication-and-Division-Problem-Set-15-11
Answer:
45 persons paid for the picnic.

Question 5.
Which number, on being multiplied by 56, gives a product of 9688?
Solution:
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-4-Multiplication-and-Division-Problem-Set-15-12
Answer:
173

Question 6.
If 48 sheets are required for making one notebook, how many notebooks at the most will 5880 sheets make and how many sheets will be left over?
Solution:
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-4-Multiplication-and-Division-Problem-Set-15-13
Answer:
122 notebooks can be made and 24 sheets left over.

Question 7.
What will the quotient be when the smallest five-digit number is divided by the smallest four-digit number?
Solution:
Smallest five-digit number is 10,000 and smallest four-digit number is 1,000.
So, 10000 ÷ 1000 = 10
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-4-Multiplication-and-Division-Problem-Set-15-14
Answer:
Quotient = 10

Mixed examples

A farmer brought 140 trays of chilli seedlings. Each tray had 24 seedlings. He planted all the seedlings in his field, putting 32 in a row. How many rows of chillies did he plant?

Let us find out the total number of seedlings when there were 24 seedlings in each of the 140 trays. We shall multiply 140 and 24.
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-4-Multiplication-and-Division-Problem-Set-15-17
Total number of seedlings 3,360.
To find out how many rows were planted with 32 seedlings in each row, we shall divide 3,360 by 32.
The quotient is 105.
Therefore, the number of rows is 105.
Carry out the multiplication of 105 × 32 and verify your answer.
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-4-Multiplication-and-Division-Problem-Set-15-18

Multiplication and Division Problem Set 15 Additional Important Questions and Answers

Solve the following and write the quotient and remainder.

(1) 9148 ÷ 37
Solution
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-4-Multiplication-and-Division-Problem-Set-15-7
Quotient = 247
Remainder = 9

(2) 1175 ÷ 15
Solution :
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-4-Multiplication-and-Division-Problem-Set-15-8
Quotient =78
Remainder = 5

Solve the following word problems:

(1) If 45 kg of sugar cost 1305 rupees, what is the rate of sugar per kg?
Solution:
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-4-Multiplication-and-Division-Problem-Set-15-15
Answer:
The rate per kg of sugar is 29 rupees.

(2) 17 people spent ₹ 83,475. How much did each person spend and what is the amount left?
Solution:
Maharashtra-Board-Class-5-Maths-Solutions-Chapter-4-Multiplication-and-Division-Problem-Set-15-16
Answer:
Each person spent ₹ 4,910 and the amount left is ₹ 5

✨ Free AI tutor

Ask the AI tutor about Class 5 Maths Chapter 4

Stuck on a question? Type it, 🎤 speak it or 📷 snap a photo of it and get simple, step-by-step help with “Multiplication and Division Problem Set 15” — important questions, a quick quiz, revision notes — in English, मराठी or हिंदी.

Sign in with Google to ask the AI tutor. It's free — 20 questions a day, one TalentJR account.

Sign in to ask

How the free AI tutor works →

👩‍🏫 Class 5 Maths classes — live online, request a call back

Prefer a real teacher? TalentJR teachers take live online classes anywhere in India. Tell us what you need and our team will call you with timings and fees.

Live online classesSmall groups or 1:1 with a teacher, from home, any city.
We call you backOur team asks what your child needs, then shares timings and fees.
Home tutor?We are still building our list of home tutors — ask on the call if there is one near you.

Keep learning